DOMOWA WĘDLINA Z SZYNKOWARU

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

DSC_4238

 

Serdecznie zapraszamy do wykonania domowej wędliny w szynkowarze, wędlina jest parzona bez konserwantów i sztucznych wypełniaczy, 100 % mięsa . Pomysł zaczerpnięty ze strony  http://skutecznie.tv/2015/10/karkowka-z-majerankiem-szynkowar/ .

 

Składniki:

500g piersi z indyka (opcjonalnie można inne mięso )

500g mięsa mielonego z indyka

Przyprawy : majeranek, oregano, czosnek granulowany, sól, pieprz,

1 łyżeczka żelatyny (bez rozpuszczania)

 

Wykonanie:

Mięso z piersi pokroiłyśmy w kostkę i wymieszałyśmy z mięsem mielonym oraz dodałyśmy przyprawy i żelatynę w proszku. Mięso zostawiłyśmy na noc w lodówce a następnego dnia umieścilyśmy w szynkowarze w specjalnym do tego przypisanym woreczku. Mięso dociskamy aby nie było szczelin z powietrzem, zamykamy szynkowar i parzymy z odpowiednio wysokim garnku (dno garnka najlepiej wyłożyć jakimś materiałem izolującym np. ściereczką bawełnianą)  w temperaturze ok 90 st.C ( tyle stopni wymaga mięso drobiowe wg instrukcji przy szynkowarze)  Do każdego szynkowaru dołączony jest termometr którym sprawdzamy temperaturę wody lub wbitym w mięso przez otwór do tego przeznaczony. Parzenie zajmuje ok 2 godziny, po tym czasie wyjęłyśmy szynkowar z wody i zostawiłyśmy do ostygnięcia, a następnie do lodówki. Wędlinę kroimy na następny dzień.

Tak wygląda nasz szynkowar :

Ähnliches Foto

Print Friendly
10 comments on “DOMOWA WĘDLINA Z SZYNKOWARU

Odpowiedz na „~BenignaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×