CHLEB BEZGLUTENOWY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

DSC_4167

 

Skladniki :

125g mąki kokosowej

50 g mąki lnianej

125g mąki ziemniaczanej

250g mąki teff

500 ml wody

opakowanie suchych drożdży

płaska łyżka cukru

płaska łyzka soli

1 łyżka oleju

nasiona słonecznika opcjonalnie

DSC_4193

Mąki mieszamy i dodajemy cukier i sól, suche składnikim mieszamy razem, do ok 100ml wody dodajemy szczyptę cukru i drożdże aby zaczely trochę pracować, wlewamy olej do płynu. Gdy drożdże juz zaczna pracować wlewamy do mieszanki mąk i zagniatamy ciasto, w zależności od stopnia zmielenia lnu bedzie potrzeba troszkę mniej lub więcej wody, konsystencja ciasta powinna byc raczej ciężka, nie rzadka. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pasek na spodzie w zupełnosci wystarczy ( my nie smarowałysmy  foremki). Zostawiamy na godzinę  pod przykryciem w ciepłym miejscu aby ciasto wyrosło. Po tym czasie pieczemy w 180 st C ok 45-50 min .

Print Friendly
16 comments on “CHLEB BEZGLUTENOWY
  1. Wygląda smakowicie. Do tej pory robiłam chleb bezglutenowy z mąki gryczanej. Może teraz czas na nowy przepis..? Obawiam się tylko, że mogę problem ze składnikami…

  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Szkoda tylko, że te wszystkie „niestandardowe” mąki są w Polsce wciąż dość drogie…

    • Witam, ja robie make kososowa z wiorek kokosowych ktore miele w mlynku elektrycznym do kawy, tak samo postepuje z lnem i otrzymuje make lniana :)

Odpowiedz na „~ZosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×