CHURROS bezglutenowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Witamy, dzisiaj coś dla osób, ktore nie tolerują glutenu a co za tym idzie nie używaja mąki pszennej w kuchni. :)

 

DSC_4160-001

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
80 g mąki kukurydzianej + 100 g mąki ziemniaczanej
3 jajka ( u nas duże)

W rondelku z grubym dnem należy zagotować wodę z masłem . Na gotującą się wodę wsypujemy mieszanke  mąk energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto miksujemy z 3 jajkami, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką . Do rondelka lub szerszego garnka wlewamy olej i podgrzewamy, na rozgrzany olej wyciskamy ciasto z worka cukierniczego i smażymy na złoto, obracamy i gdy z obu stron równomiernie ciasto jest obsmażone wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub moczymy w czekoladzie.

Print Friendly
,,
12 comments on “CHURROS bezglutenowe
  1. Od bardzo dawna chciałam spróbować tych przepysznie wyglądających ciasteczek jednakże nie mogę spożywać mąki pszennej i za każdym razem kiedy je widziałam musiałam się obchodzić smakiem. Ale koniec z tym bowiem dzięki Twojemu przepisowi w końcu zasmakuje tych obłędnych chrupkich ciastek – Dziękuję.!

Odpowiedz na „~MajaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×