SERNIK CAPUCCINO NA ZIMNO Z CZEKOLADĄ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

sernik2

Dziś cos nowego, polecamy na upalne dni, gdy nie mamy ochoty piec i długo czekać na ciasto.

Składniki na spód:

1 opakowanie herbatników

1/4 kostki masła

Składniki na masę serowa:

700-800 g sera białego zmielonego lub typu cream cheese

250 ml śmietanki 30 % ( +100 ml do czekolady, opcjonalnie)

2 łyżki kawy capuccino +30 ml wody ( do rozpuszczenia kawy)

6 łyżek żelatyny + 60 ml gorącej wody

1/3 szklanki cukru

1 tabliczka białej czekolady do polania ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Herbatniki na spód rozdrabniamy w blenderze i łączymy z rozpuszczonym masłem , konsystencja powinna być mokrego piachu ,na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ubijamy zmielone herbatniki tworząc niezbyt wysokie boki, wstawiamy na 20 min do lodówki.

Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy , w tym czasie mieszamy ser z rozpuszczoną kawą, dodajemy cukier, jeśli wolicie słodszy to należy dodać więcej cukru. Ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy  masę serowa z żelatyna i ubita śmietanką.Masę wylewamy na spod z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny , po tym czasie rozpuszczamy czekoladę ( mozemy dodac 100 ml smietany 30% wtedy czekolada nie jest taka krucha po zastygnieciu)  i  przestudzoną( mozna ją ubic mikserem, polewa będzie bardziej puszysta ) polewamy sernik.

Print Friendly
16 comments on “SERNIK CAPUCCINO NA ZIMNO Z CZEKOLADĄ

Odpowiedz na „~gosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×