Torty kwiatowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kwiatowy2 kwiatowy3 kwiatowy4 tort kwiatowy

 

Mini torcik kwiatowy

Biszkopt

4 jajka

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru

1 łyżka oleju

Mus czekoladowy

300 ml śmietany kremówki

100 g czekolady deserowej lub mlecznej

1 czubata łyżeczka żelatyny

Poncz

100 ml przegotowanej wody

1 łyżka cukru pudru

Kilka kropel soku z cytryny lub łyżka śliwowicy (w wersji dla dorosłych)

Dodatkowo

80 ml śmietany kremówki

50  g gorzkiej czekolady

Około 3-4 łyżki powideł śliwkowych

1.       Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier kryształ. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i olejem. Mąki przesiać przez sitko i delikatnie połączyć z białkami i żółtkami. Wlać do formy o średnicy 15-16 cm i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 części.

2.       Żelatynę rozpuścić  w 2-3 łyżkach wody. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić i połączyć z czekoladą i żelatyną.

3.       Składniki na poncz wymieszać. Każdą warstwę dobrze nasączyć, posmarować powidłami i połową kremu. Wstawić do lodówki na całą noc.

4.       Składniki polewy lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Oblać tort i udekorować kwiatami wedle uznania.

Print Friendly
,
6 comments on “Torty kwiatowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×