Karpatka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Polecamy pyszna karpatkę z domowym budyniem i dżemem truskawkowym na spodzie :)

karpatka

Składniki na ciasto parzone (2 blaty):

1 szklanka wody

125 g masła

1 szklanka mąki pszennej

5 średnich  jajek

 

Składniki na masę budyniowo -maślaną:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

4 duże jaja

5 łyżek mąki ziemniaczanej ( my dajemy czubate )

4 łyżki mąki pszennej ( także czubate)

1/2 kostki masła (lub cala kostka gdy lubicie maślane masy)

1/2 lyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie blatów :

1. Wode zagotować w rondlu i rozpuscic w niej masło, dodać mąke i energicznie mieszać aż ciasto bedzie odchodziło od boków naczynia.  Dodać pól łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. Wystudzić, po tym czasie nalezy ciasto wymieszać z jajkami najlepiej mikserem az do uzyskania gładkiej masy. Na foremke wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy polowe ciasta i rozsmarowujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C na ok 25-30 min, podobnie postepujemy z druga częścią ciasta.

Przygotowanie budyniu:

1. Kolejno należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.

2. Trzecią szklankę mleka roztrzepać z jajkami i mąkami. Tak przygotowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Wystudzic. Chłodny budyn zmiksować z masłem ( które powinno miec temperature pokojowa )

4. Wystudzny blat ciasta smarujemy dżemem truskawkowym ( opcjonalnie ),  na wierzch nakładamy mase budyniowo- maślaną i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Print Friendly
8 comments on “Karpatka
  1. A ja do ciasta na koniec wyrabiania dodaje łyżeczkę proszku do pieczenia… i wyrastają piękne Karpaty (nie takie pladkie jak na zdjęciu). Polecam!

Odpowiedz na „~piegusekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×