Babka wielkanocna z wiśniami i białą czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

babkaSkładniki

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka plus 4 łyżki mleka

3/4 szklanki cukru

300-400 g wiśni bez pestek ( mogą być z kompotu )

100 g masła

50 g drożdży

szczypta soli

4 żółtka

1 jajko

200g białej czekolady

 

Wykonanie

1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka (nie gorącego!) wraz z łyżką cukru i mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

2. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę połączyć z solą, cukrem, mlekiem, żółtkami, jajkiem i rozczynem, wrzucić wiśnie . Ciasto wyrabiać przez chwilę, aż zacznie odchodzić od dłoni, przez cały czas wlewając cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.( mozna odrazu wlozyc do formeki w ktorej bedzie sie piekla wtedy pomijamy punkt 3 ) My nagrzewamy piekarnik przez 3-4 minuty, aby lekko się ocieplił, wyłączamy i wkładamy ciasto do wyrośnięcia.

3. Ciasto rozwałkować nastepnie zwinąć w rulon i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. (sprawdzamy, czy wbity w ciasto patyczek wychodzi suchy). Ostudzić. Wyjąć z formy. Można polać roztopioną czekoladą lub lukrem.

babka 2 babka

Print Friendly
2 comments on “Babka wielkanocna z wiśniami i białą czekoladą

Odpowiedz na „~TacjaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×