Tort „Nutella &Biała Czekolada”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

indeks

 

Składniki na biszkopt

7 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Składniki na mus z białej czekolady

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

80 ml wrzącego mleka

1 tabliczka białej czekolady

Składniki na masę Nutella

300 g serka mascarpone

3-4 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego Nutella

Składniki na poncz

ok. 150-200 ml świeżo parzonej niezbyt mocnej kawy

3-4 łyżki dowolnego dżemu-porzeczkowy, żurawinowy, wiśniowy

Składniki na krokant orzechowy

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

½ szklanki cukru kryształu

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Tortownicę o wymiarach 21 cm  i tortownicę o wymiarach 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do dwóch tortownic i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Ostudzić i przekroić obydwa biszkopty na 3 części.

5. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie połączyć z gorącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką i lekko ostudzoną żelatyną.

6. Serek mascarpone połączyć z Nutellą.

7. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i podgrzewać bez mieszania aż cukier rozpuści się i lekko skarmelizuje. Następnie dodać orzechy i wymieszać. Wylać na drewnianą deskę wyłożona papierem do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Uważajcie bo karmel jest naprawdę gorący i można się mocno poparzyć.

8. Na paterze ułożyć pierwszy blat większego biszkoptu, skropić kawą, posmarować dżemem i musem z białej czekolady. Następnie położyć kolejny blat, nasączyć kawą i posmarować porcją masy Nutella i posypać krokantem orzechowym. Przykryć blatem i nasączyć kawą. Podobnie postąpić z mniejszym biszkoptem. Przed nałożeniem ciast na siebie należy je dobrze schłodzić w lodówce.

9. Ozdobić wedle uznania- u nas obłożenie z kostki miękkiego masła wymieszane z 400 cukru pudru i odrobiną wanilii. Oblane rozpuszczoną białą czekoladą i ozdobione ciasteczkami amaretti i czekoladowymi gwiazdkami.

Print Friendly
,,
3 comments on “Tort „Nutella &Biała Czekolada”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×