Red Velvet z żurawiną i białą czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

red velvet

Czasami mamy ochotę na coś niezwykłego…. z takiej potrzeby  rodzą się przepisy, które po prostu muszą smakować ;) Polecamy serdecznie- my się zakochałyśmy. 

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

szczypta czerwonego barwnika

Składniki na mus z białej czekolady

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

80 ml wrzącego mleka

1 tabliczka białej czekolady

Składniki na żelkę żurawinową

300 g żurawiny

1/3 szklanki cukru

sok z ½ pomarańczy

szczypta cynamonu

Poncz

sok z 1 pomarańczy

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Piana musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka wymieszać z barwnikiem, proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami.

3. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko dwukrotnie. Wmieszać delikatnie do piany z białek. Umieścić w dwóch wyłożonych papierem formach o średnicy 16 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wbity wychodzi suchy. Biszkopty ostudzić i każdy podzielić na dwa blaty.

4. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie połączyć z gorącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką i lekko ostudzoną żelatyną.

5. Cukier i sok z pomarańczy umieścić w rondlu i podgrzewać do powstania gęstego syropu. Wsypać umytą żurawinę i szczyptę cynamonu i gotować do uzyskania gęstego dżemu. Wystudzić.

6. Blaty nasączać sokiem z pomarańczy, smarować porcją dżemu i musu z białej czekolady. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Ozdobić wedle uznania- u nas roztopiona biała czekolada i makaroniki francuskie.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×