Napoleonka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

napoleonka 12

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

250 g masła

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Składniki na masę:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

4 duże jaja

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

1/4 kostki masła (opcjonalnie)

 

1. Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto, tak jak kruche. Następnie włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko, przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub wysmarowane masłem i piec w temperaturze 190 ºC przez około 20 – 25 minut (do lekkiego zbrązowienia góry).

3. Kolejno należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.

4. Trzecią szklankę mleka roztrzepać z jajkami i mąkami. Tak przygotowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń wylać na jeden blat ciasta i przykryć drugim (opcjonalnie można do masy dodać 1/4 kostki masła, wtedy po wystudzeniu masy budyniowej, łatwiej jest kroić ciasto).

5. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

POLECAMY NASZE INNE PRZEPISY:

1.Tartaletki z rabarbarem i budyniem-TUTAJ

2. Sernik gotowany z borówkami-TUTAJ

3. Pudding jaglany z owocami i pistacjami-TUTAJ

4. Szybka napoleonka-TUTAJ

5. Prosty pudding bananowy-TUTAJ

6. Pudding z malinami-TUTAJ

Print Friendly
,,
9 comments on “Napoleonka
  1. ciasto wyszło mi bardzo mięciutki i lepkie czy takie właśnie powinno być??? jak na razie włożyłam do lodówki.

    • Witam, ciasto z podanych proporcji nalezy podzielic na 2 rowne czesci, kazda rozwalkowac na blat troszke wiekszy niz forma do pieczenia gdyz ciasto sie kurczy, ciasto nalezy rozwalkowac na tyle aby mozna je bylo przeniesc na walku do formy, w zaleznosci od uzytej formy ciasto u Pani bedzie ciensze lub grubsze, my rozwaklowalysmy dosc cienko, jak na makaron. Jak widac na zdjeciu ciasto nie wyroslo zbyt grube.

Odpowiedz na „ZalewskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×