Kanapkove love

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

       Wielu z nas z pewnością popełnia ciężki grzech, jakim są zbyt długie odstępy miedzy posiłkami lub co gorsze opuszcza śniadania. Tłumaczymy się nadmiarem obowiązków, brakiem czasu, niechęcią do jedzenia porannych posiłków. Wszystko to prawda, ale niepodważalnym faktem jest, że takie żywienie rujnuje nasze zdrowie i sylwetki. Kolejnym błędem, który obserwuję pracując w szkole, że niektórzy rodzice szykują dzieciom zbyt mało jedzenia. Nawet niejadek, któremu zdarzy się spędzić w szkole czas do godziny 16 będzie głodny. Najprostszym a jednocześnie wartościowym posiłkiem, który możemy przygotować z użyciem zdrowych i dobrych jakościowo produktów są nieśmiertelne kanapki. Dziś 3 propozycje. Jedna z nich tradycyjna z wędliną i dwie nieco przewrotne- alternatywa kebaba- kanapka zawinięta w tortillę oraz kanapka z pieczonym kurczakiem, która z powodzeniem zastąpi nam obiad w pracy.

Biedronka

Kanapka z biedronką

Składniki;

2 kromki chleba żytniego

1 łyżeczka masła lub serka kremowego

2 plasterki szynki

2 plasterki sera żółtego, np. Edamski lub Gouda

Pomidorki koktajlowe, sałata, szczypiorek, oliwki, nasiona czarnuszki (opcjonalnie, do wykonania oczu biedronki)

Wykonanie

1.       Sałatę, pomidorki i szczypiorek myjemy i osuszamy

2.       Kromki chleba smarujemy masłem lub serkiem naturalnym

3.       Następnie kładziemy kolejno: sałatę, szynkę, obok ser żółty, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, układamy przekrojone wzdłuż pomidorki

4.       Opcjonalnie dekorujemy biedronką z pomidorka, głowę wykonujemy z kawałka oliwki ( najlepiej czarnej) a kropki można wykonać z białego serka.

Kanapka z pieczonym kurczakiem

Kanapka z pieczonym kurczakiem

Składniki

1 filet z kurczaka

2 łyżki jogurtu

½ łyżeczki ulubionych przypraw- my stosujemy mieszankę do gyrosa- uważajcie, żeby nie miała glutaminianu sodu

ew. sól i pieprz do smaku

2 bułki pełnoziarniste

2-3 łyżki serka kremowego naturalnego

pomidor

Wykonanie

  1. Filet przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Jogurt wymieszać z przyprawami. Powstałą mieszaniną posmarować filet. Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Pod koniec pieczenia możemy usunąć folię, żeby przyrumienić nieco kurczaka.
  3. Bułkę przekroić, posmarować serkiem i obłożyć pokrojonym na plasterki pomidorem. Ułożyć upieczonego i pokrojonego kurczaka.

Tortilla

Tortilla z pieczonymi kotlecikami

Składniki na kotleciki

500 g mielonej szynki wieprzowej

50 g startego sera- np. parmezan, cheddar

½ cebuli, drobno posiekana

1 jajko

1 pęczek szczypiorku, pokrojony

1 łyżeczka musztardy lub ketchupu

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki sosu sojowego

sól, pieprz

Składniki na sos

350 ml jogurtu greckiego

1 ogórek, pokrojony w drobną kostkę

1 pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

kilka kropel soku z limonki

4 tortille

Warzywa np. pomidory

Wykonanie

  1. Mięso wymieszać z resztą składników i uformować niewielkie kulki, które następnie należy spłaszczyć. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Można odkryć pod koniec pieczenia na 5 minut, żeby kotleciki przypiekły się na wierzchu.
  2. Składniki na sos dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
  3. Tortille można lekko podpiec w piekarniku lub na grillu, położyć kotleciki, polać sosem. Można dołożyć swoich ulubionych warzyw, np. pomidory.

 

Artykuł ukazał się w jesiennym numerze Magazynu Aromat

Print Friendly
,
2 comments on “Kanapkove love

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×