Omlet z pomidorami i fetą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Propozycja zdrowego śniadania:

omlet

Omlet z pomidorami i fetą i kawa z mlekiem owsianym.

- 1/5 fety (50g)

- 2 jaja w rozmiarze L (110g)

- 1 łyżka oleju rzepakowego (10g)

- 1/5 cebuli (20g)

- 1 ząbek czosnku (5g)

- łyżka kopru (5g)

- 1 łyżeczka Bazyli (5g)

- pół pomidora (100g)

- 1 kromka chleba żytniego (35g)

- ¼ szklanki mleka owsianego do kawy (50ml) (dla osób,które nie tolerują mleka krowiego)

 

1. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać olej i zaszklić cebulę a następnie dodać czosnek. Chwilę podsmażać, wrzucić pomidora i chwilę dusić pod przykryciem.

3. Jajka osobno roztrzepać, wlać na patelnię i smażyć około 3-4 minuty na wolnym ogniu. Dorzucić pokrojoną w kostkę fetę i dusić pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną.

4. Omlet doprawić do smaku solą , pieprzem. Na koniec posiekać bazylię i koperek, posypać omlet. Podawać z kromką chleba żytniego z opiekacza. Resztę koperku proponuję posiekać i włożyć do zamrażarki.

 

omlet:

kcal- 377

białko:23,8 tłuszcz: 29 węglowodany:7,8g

kromka chleba: kcal: 75

białko: 2.1 g tłuszcz: 0,6g węgl: 17,9g

 

Przepis – Marta Baltaziak

Print Friendly
One comment on “Omlet z pomidorami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×