Sernik dyniowo-korzenny/ Pumpkin&Spice cheesecake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mniam i mniam….to jedno z ciast, w którym wygląd zgadza się ze smakiem….widząc to ciasto zrobione w całości przez Olę miałam ochotę dziabnąć go łyżeczką ;) Niestety musiałam powstrzymać się, żebyście mogli zobaczyć efekty pracy Oli na zdjęciu….co to była za katorga…zwłaszcza gdy trzymałam blendę i dolatywał mnie uroczy zapach serowej obietnicy ;)

Przepis, co uczciwie przyznajemy nie jest naszego autorstwa lecz autorki bloga Moje wypieki. Nasze są „jedynie” moderacje przyprawowe i spód. 

Składniki na spód

250 g ciasteczek, drobno zmielonych- mogą być korzenne , my użyłyśmy musli

80 g rozpuszczonego masła

1 łyżeczka przyprawy korzennej (można pominąć, jeśli nie chcemy zbyt aromatycznego)

Składniki na masę serową

1000 g sera mielonego na serniki (sprawdzajcie, czy nie zawiera żadnych dodatków typu guma, skrobia)

3 jajka

3 żółtka

skórka starta z całej pomarańczy

1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

400 g pure z dyni (udusiłyśmy ją w rondlu z odrobiną wody i zmiksowałyśmy blenderem)

190 g drobnego cukru kryształu

2 łyżeczki przyprawy do piernika (my dałyśmy 1 łyżeczkę cynamonu i po 1/4 kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru)

Składniki na polewę

150 g białej czekolady

60 ml śmietanki 30%

barwnik spożywczy w kolorze burgund

 

Wykonanie

1. Pani Dorota z Moich wypieków do podanej ilości składników zaleca użycie formy o średnicy 23 cm. My użyłyśmy o średnicy 18.5 cm, która jest wyższa od standardowej o kilka cm, ponieważ lubimy takie wysokie ale smukłe wypieki. Należy wyłożyć dno rzeczonej formy papierem do pieczenia a zewnętrzną stronę owinąć folią aluminiową.

2. Składniki na spód wymieszać i wsypać do formy. Ugnieść tworząc spód i wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać krótko mikserem. Mieszać tylko do połączenia składników, żeby sernika nie napowietrzać, ponieważ później brzydko opadnie.

4. Wylać masę na przygotowany spód i umieścić formę w większym żaroodpornym naczyniu lub formie wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut bez termoobiegu.  Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

5. W naczyniu umieszczonym nad rondlem z lekko gotującą się wodą umieścić miskę metalową lub szklaną. Wlać śmietankę i wsypać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia uważając, żeby nie przegrzać czekolady. Odstawić, wymieszać z odrobiną barwnika i wystudzić. Polać ciasto i wstawić na kilka minut do lodówki. Udekorować wedle uznania- u nas suszone figi, orzechy nerkowca i orzechy ziemne.

 

Inspiracja : http://www.mojewypieki.com/post/sernik-dyniowy

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×