Krem Bawarski

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

IMG_0204Przepis na krem bawarski pojawił się w jesiennym wydaniu naszego Magazynu Aromat

Krem Bawarski: (źródło przepisu:
http://www.bayerische-spezialitaeten.net/rezepte/bayrisch-creme.html)

Składniki

250 ml mleka

1 laska wanilii

4 żółtka

50g cukru

250 ml śmietany

4 blaty żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku (1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny (listki mogą mieć różną moc, zawsze należy przeczytać instrukcję z tyłu opakowania)

Przygotowanie

  1. Blaty żelatyny włożyć do zimnej wody lub żelatynę w proszku zalać i zostawić do napęcznienia.
  2. Żółtka wymieszać z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru.
  3. Mleko przelać do garnka, dodać wanilię i podgrzać. Następnie po łyżce mleka dodawać do jajek i mieszać, żeby zahartować masę (ok. 10 łyżek) cały czas mieszając, pozostałe żółtka wlać do mleka i mieszać.
  4. Przygotować gorącą kąpiel wodną, zawiesić miskę z masa nad lekko gotująca się woda w garnku i dodać żelatynę, dodawać po łyżeczce (wcześniej można dodać trochę masy jajecznej do żelatyny i wymieszaną wlać do masy).
  5. Delikatnie podgrzewać masę, aby się nie ścięła, a żelatyna się rozpuściła.
  6. Ostudzić masę poprzez wstawienie naczynia do większej miski z lodem.
  7. Ubijamy śmietanę na sztywno i łączymy z wystudzoną masą jajeczną, a następnie przelewamy do przygotowanych form i wstawiamy do lodówki na ok 3h lub całą noc.
  8. Krem można ozdobić owocami lub polać musem owocowym przed podaniem (Mus owocowy- świeże lub podgotowane owoce przetarte przez sito z odrobiną cukru do smaku).
Print Friendly
,,
3 comments on “Krem Bawarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×