Torty angielskie- przemijający trend?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiaj wpis bardziej „obrazkowy”. Nie wiemy, czy wiecie, ale my jesteśmy zafascynowane tortami angielskimi i możliwościami jakie za sobą niosą. Z masy cukrowej można wyczarować niesamowite cuda-ograniczają nas jedynie umiejętności i wyobraźnia. W internecie jest mnóstwo inspiracji- możemy podpatrywać, zmieniać, przerabiać, łączyć wedle uznania to co zobaczymy u innych pasjonatów zdobnictwa. Możemy też tworzyć zupełnie nową jakość, która jeszcze się nie pojawiła. Uwielbiamy ten „twórczy niepokój”, to wahanie- co zrobić, jak to zrobić….który pomysł wybrać….lubimy nawet złość, gdy coś nie wychodzi i frustrację, gdy zdarzy się „wypadek” taki, jak w przypadku jednego z tortów, gdy spadła nam na ziemię jedna z części i musiałyśmy upiec kolejny biszkopt…ups…zdarza się przecież nawet najlepszym ;)

Lubimy spędzać sobie popołudnia po pracy, „dziergać” kolejne elementy i patrzeć, jak powstaje coś ładnego. Kolejną gratyfikacją jest dla nas radość osoby obdarowanej takim tortem- tak jak w przypadku mojej uczennicy, która dostała od nas na 18 urodziny tort „bukiet kwiatów” lub Weronika, dla której zrobiłyśmy Minionka.

Zdarzyło się nam również prowadzić warsztaty zdobienia tortów, na których pracowałyśmy głównie z dziećmi- uwierzcie- było mnóstwo dobrej zabawy, przeplatanej pytaniami dzieci i niedowierzaniem, że to „coś” można później zjeść.

A Wy co myślicie na temat angielskich tortów? Podobają się Wam czy uważacie je za przerost formy nad treścią?

A oto kilka tortów, które udało nam się stworzyć. I bójcie się…na pewno będzie więcej, bo nasz apetyt wzrasta….chcemy się sprawdzić, na ile wystarczy nam umiejętności i cierpliwości ;)

audi mati Jula 9 myszka minnie natalia insomnia róża 9lat tort dla taty tort pola Urodziny Tikanka vintage cake yoda cake

all you need is

mimmi2

whiskey

Print Friendly
7 comments on “Torty angielskie- przemijający trend?
  1. Piekne torty, Mam nadzieje ze ta moda zagosci w Polsce na stale. Torty tego typu moim zdaniem sa „bezpieczniejsze” od tych pokrywanych grubymi masami i estetyczniejsze. Ale co kto lubi ja daje kciuk w gore dla masy cukrowej. Dziele sie tazke moimi osiadnieciami :-)
    http://minimes1.blogspot.co.uk/

  2. Torty na prawdę piękne, godne pochwał :)
    Mam takie pytanie wydaje mi się, że masa cukrowa którą powlekane są torty i robione figurki jest bardzo plastyczna i podatna, mogę wiedzieć jaka to masa ? Niestety moja masa cukrowa, a próbowałam nie jednej strasznie mi się opiera, figurki są niemożliwe do wykonania kleją się są ociężałe, może jakaś porada ? :)

    PS. Co do tortów w stylu angielskim wydaje mi się, że w Polsce moda na nie dopiero tak na prawdę zagości :)

    • dziękujemy :) do masy cukrowej można dodawać utwardzacze typu tyloid powder lub cmc…trzeba poszukać w internecie. A masę na obłożenie oceniamy po dotyku, jeśli jest miękka to kupujemy. Nie można też podsypywać zbyt duża ilością cukru pudru ;) Pozdrawiamy!

    • Thank You Joy! It’s a pity that you don’t like fondant, we love it! You can do amazing things with it. Thanks for comment. Cheers!

  3. Piękne torty. Mam takie pytanie techniczne, czym i jak jest zrobiony napis „All you need is love”? Wygląda jak kredą namalowane…to jest lukier czy jakiś magiczny mazak jadalny?
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×