Cinnamon Rolls

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

CYNAMONOWE ZAWIJAŃCE

cinnamon rolls

Składniki
opakowanie ciasta rogalikowego -croissant/crescent
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki białego cukru
1/2-1 łyżeczka cynamonu
masło
rodzynki, jabłko (opcjonalnie)

Wykonanie


1. W naczyniu w którym będziemy piec należy rozpuścić ok 3 łyżki masła lub wlać już rozpuszczone i wymieszać z cukrem trzcinowym ok 1/4 szklanki.
2. Następnie rozwijamy ciasto rogalikowe i smarujemy masłem, które powinno być lekko rozmiękczone w temp. pokojowej.

3. Oddzielnie mieszamy biały cukier i cynamon wg uznania, my na 1/4 szklanki cukru dałyśmy 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu. Posypujemy ciasto mieszkanką cukru i cynamonu i dodajemy opcjonalnie rodzynki lub kładziemy plasterki jabłka.

4. Zwijamy ciasto w rulonik i kroimy na odpowiadające nam wielkością kawałki(ok 3 cm), które układamy na płasko w odstępach ok 2cm od siebie w naczyniu z rozpuszczonym masłem i cukrem (np naczynie do zapiekania lub naczynie na tartę). Tak przygotowane zawijańce wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. pieczemy  do zbrązowienia ciasta ok 25 min.
5. Cynamonowe zawijańce można polać lukrem wykonanym ze śmietany i cukru pudru (dla wyjątkowych łasuchów).

 

Print Friendly
One comment on “Cinnamon Rolls

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×