ŻEBERKA SZYBKO I ŁATWO

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek wieprzowych

2 cebule

300 ml śmietany 30% (lub innej, może być 18%)

przyprawy do smaku, sól, pieprz

olej/ smalec do smażenia

100-200 ml wody

Przygotowanie :

1. Surowe żeberka opłukać po bieżącą wodą, osuszyć i  obsypać przyprawami.

2. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy z obu stron żeberka, po ok 5 min z każdej strony.

3. Następnie dodajemy cebulkę,podlewamy wodą i dusimy ok 40 min pod przykryciem na niewielkim ogniu.

4. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok 2 min i gotowe. ( można dodać odrobinę mąki rozrobionej w wodzie dla zagęszczenia sosu lub na samym początku żeberka obtoczyć w mące wtedy na końcu nie trzeba dodawać jej do zagęszczenia )

zeberka2

Print Friendly
,
One comment on “ŻEBERKA SZYBKO I ŁATWO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×