Sernik gotowany z borówkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki na chrupiącą warstwę

200 g herbatników pełnoziarnistych

1 łyżka miodu

100 g masła

60 g posiekanych migdałów

Składniki na masę serową

200 g masła

1 kg sera na serniki ( może być 500 g serka śmietankowego i 500 g serka typu cream cheese)

2 jajka

2 budynie waniliowe

1 szklanka cukru pudru

2 cukry waniliowe

300 g borówek

Wykonanie

1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z migdałami i z masłem rozpuszczonym z miodem. Jedną trzecią powstałego ciasta wyłożyć formę żaroodporną i wstawić do lodówki.

2. W rondlu rozpuścić masło i cukier puder, wystudzić. Dodać ser i jajka, wymieszać energicznie i powrócić znów na ogień i zagotować. Zestawić z ognia, dodać budynie i wymieszać bardzo dokładnie. Powrócić na ogień i podgrzewać około 2 minut. Uważać, aby nie przypalić masy. Zestawić z ognia i ostudzić.

3. Na warstwę herbatnikową wyłożyć 100 g borówek i połowę masy serowej. Następnie wyłożyć 1/3 kruszonki herbatnikowej, 100 g borówek i resztę masy serowej. Posypać pozostałymi herbatnikami i borówkami i wstawić na kilka godzin do lodówki.

sernik gotowany

Print Friendly
,
2 comments on “Sernik gotowany z borówkami
    • ciężko nam powiedzieć…każdy ma inny smak…można dodać roztopioną czekoladę do masy serowej…na pewno nie będzie mdły…lub startą skórkę cytryny :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×