Sałatka obiadowa z jarmużem/ Dinner salad&kale

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Od dłuższego czasu można zauważyć „modę” na jarmuż. Pojawia się wszędzie….w sałatkach, koktajlach, zupach, drugich daniach….mamy wrażenie, że niedługo będzie nam wyzierał spod poduszki ;) Ale na serio…. jest bardzo zdrowy, więc dziś proponujemy Wam sałatkę z jego udziałem, wraz z obliczoną wartością kaloryczną. 

jarmuż2

Składniki na 2 porcje

1 filet z piersi kurczaka

100 g jarmużu, usunięte łodyżki i posiekany

2 jajka

2 ząbki czosnku

2 łyżki nasion z dyni

sól, pieprz do smaku

1 liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka oleju

2 małe pomidorki

 

Składniki na dressing

3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

kilka kropel soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

sól

Wykonanie

1. Umyć filet z kurczaka. Do rondla wlać wodę, wsypać ziele angielskie, pół łyżeczki soli i liść laurowy i zagotować. Włożyć filet, przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić w paski.

2. Na rozgrzaną patelnię z olejem włożyć posiekany czosnek oraz jarmuż i podsmażać przez około 5-7 minut, aż jarmuż lekko zmięknie. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.

3. Jajka ugotować w koszulkach lub podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.

4. Składniki dressingu wymieszać i odstawić na 5 minut.

5. Na talerze nałożyć jarmuż, kurczaka, jajko. Posypać ziarenkami dyni i polać dressingiem.

jarmuż1

Kontakt do naszej dietetyk - KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jarmużJARMUŻ
zaliczany do rodziny kaupstowatych, zawiera wiele witamin (witamina K, A, Kwas foliowy, niacyna, rybloflawina , tiamnia,B6)  składników mineralnych potrzebynch do prawidłowego funkcjonwania organizmu ( min: Ca, Fe, Mg, P, K, Na,Zn), posiada duzo chlorofilu i karotenu, barwników które działaja jako antyoksydanty, jeden kubek jarmuzu zaspokaja ok 60% zapotrzebowania witaminy C, Jarmuz bogaty jest w sulforafan – przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie.

Kolejnymi składnikami godnym uwagi sa indole- ktore hamuja wydzielanie aktywnych estrogenów i zapobiegaja rakowi piersi,
jednakze zbyt duze spożywanie jarmuzu moze prowadzic do problemów z tarczycą gdyż utrdnione jest wchłanianie jodu, ponadto jarmuż zawiera szczawiany wiec, osoby z problemami nerkowymi powinny go stosować z rozwagą.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×