Sernik z wiśniami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Co możemy napisać o tym serniku? Pycha ….ot co ;) Połączyłyśmy w nim 3 rzeczy, które bardzo lubimy- sernik, blok czekoladowy i wiśnie. Wszystko pasuje do siebie. Musicie tylko pamiętać, aby przed serwowaniem wyjąć sernik z lodówki na kilkanaście minut, żeby blok zrobił się miększy, by łatwiej było go kroić. 

sernik2

Składniki na masę serową

1 kg sera (wykorzystałyśmy ser do serników w wiaderku z Lidla)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki przesianego przez sito kakao

8 jajek

1 szklanka cukru

3/4 kostki masła

1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.

2. Do masy maślanej dodawać po łyżce sera mieszając aż do wyczerpania składników. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

3.Białka ubić na sztywno.

4. Masę serową wymieszać ostrożnie z pianą z białek. Jedną trzecią masy wymieszać delikatnie z kakao. Przełożyć masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (wymiary około 24x24cm). Należy kłaść „kopczyki” z białej masy za pomocą łyżki i następnie kilka „kopczyków” z ciemnej masy w odstępach od siebie. I tak samo postępujemy z resztą ciasta, do wyczerpania składników.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 90 minut. Jeśli w trakcie zauważymy, że sernik „łapie” zbyt dużo koloru przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Sernik jest gotowy, jeśli lekko poruszany jest stabilny a nie „galaretkowaty”

5. Sernik po upieczeniu należy zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Po całkowitym ostudzeniu wstawić do chłodnego miejsca na kilka godzin (np.lodówka, spiżarnia). Gdy sernik stężeje należy wyjąć go bardzo ostrożnie z formy.

Składniki na warstwę czekoladową

250 g pełnotłustego mleka w proszku
150 gram masła
1 szklanka cukru
150 g herbatników np. Petit Buerre, kokosowych lub amaretto
2 łyżki kakao
pół szklanki wody
orzechy, rodzynki, sezam (według uznania)

Wykonanie

1. W naczyniu rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać i ostudzić.
2. W misce wymieszać herbatniki lub ciasteczka, orzechy, rodzynki i sezam. Wlać wystudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać i  przełożyć do tej samej formy, w której piekł się sernik, wyłożonej folią spożywczą. Na tak przygotowaną bazę położyć ostrożnie sernik, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.

Składniki na warstwę wiśniową (na podstawie przepisu ze strony 
http://www.uwielbiamgotowac.com/2015/05/bakaliowiec-z-wisniami-i-galaretka.html#.VcnvqPntmko)

2 galaretki wiśniowe

słoik wiśni w kompocie

wrzątek

cukier puder do smaku

Wykonanie

1. Kompot z wiśni wlać do rondla i dolać tyle wody, aby otrzymać 750 ml płynu. Zagotować, zestawić z ognia i dodać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Można dosłodzić do smaku. Dodać wydrylowane wiśnie i tężejącą galaretkę wylać na wierzch sernika. Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.

sernik3 sernik4 sernik5sernik

Print Friendly
10 comments on “Sernik z wiśniami
  1. Sernik zrobiłam wczoraj,dokładnie jak w przepisie
    wygląda i smakuje super,ale niestety masa kakaowa. to po prostu jest gęsta masa , i nie da się pokroić….?

    • Pani Danuto, spód to poprostu blok czekoladowy, u nas kroił się w miarę ładnie. Na pewno lepiej, gdy postał w temperaturze pokojowej. A smakuje dzieciństwem. Pozdrawiamy serdecznie !

    • dzień dobry, szczerze mówiąc to nasz wydawał się nawet zbyt stężały, dlatego radziłyśmy, żeby przed krojeniem postał trochę poza lodówką, żeby nieco rozmiękł. Być może zbyt krótko stał w lodówce? Czy użyła Pani prawdziwego masła, czy margaryny albo masła o obniżonej ilości tłuszczu? Kiedyś robiłyśmy z margaryną i rzeczywiście był dosyć miękki. Może blok zawilgotniał?

  2. ależ tu pysznie
    i jak tu się odchudzać :)

    dla tych co na diecie polecam metodę amerykańskich aktorek na płaski brzuch… w 8 minut
    sekret rodem z Hollywood
    :)

    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×