Ciasto Perła&Baileys/ Porter&Baileys cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ciasto perła perła ciasto

Musimy się przyznać, że to zaległy przepis….ciasto zostało zrobione na Dzień Taty ;) Tata, jak to większość ojców jest miłośnikiem piwa, wiec musiałyśmy zrobić dla niego coś niezwykłego. Wybór padł na ciasto z porterem autorstwa Nigelli. Zamiast Guinnessa użyłyśmy Lubelskiej Perły, jako lokalne patriotki :D  

Do tak zacnego ciasta wymyśliłyśmy mus ze śmietany, mascarpone i Baileys’a. W połączeniu z owocami- jagody, czereśnie, maliny, truskawki, jeżyny ciasto było naprawdę zacne ;)

Musimy ostrzec tych niewprawionych, że podane ciasto przypomina konsystencją ciasto babkowe, więc nie spodziewajcie się delikatnego jak chmurka biszkoptu;) Najlepsze następnego dnia lub nawet po dwóch dniach, gdy wszystkie smaki się wymieszają a ciasto staje się mięciutkie i wilgotne. MNIAM!

Składniki na ciasto

250 ml piwa typu porter (my użyłyśmy Perły)

250 gram masła

50 g kakao

300 g cukru kryształu

142 ml kwaśnej śmietany

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

275 g mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na mus Baileys

500 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

250 g mascarpone

80 ml likieru Baileys lub innego kawowego, jeśli akurat nie macie

3 łyżki cukru pudru (można więcej-zależy od Waszych preferencji)

Składniki na polewę porterową

125 ml piwa porter

1/4 szklanki cukru kryształu

12 kostek czekolady ( nie tabliczek ;)

Składniki na poncz

150 ml przegotowanej wody

1 płaska łyżka cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

 

Wykonanie
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wysmarować i wyłożyć papierem dno dwóch form o średnicy 23 cm.

2. Wlać piwo do rondla, dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masła. Gdy to nastąpi dodać cukier i kakao i rozmieszać. Najlepiej zrobić to przy pomocy trzepaczki. Zdjąć z ognia i ostudzić.

3. Ubić krótko mikserem śmietanę z jajkami i wanilią i wymieszać z piwno-maślaną miksturą. Następnie wmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.

4. Ciasto rozdzielić między dwie formy i piec przez 45-60 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

5. Każde ciasto przekroić w poprzek na połowę. Jeśli środek ciasta wyrósł za bardzo, nie żałujcie go tylko zetnijcie, żeby blaty były w miarę równe.

6. Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub kąpieli wodnej i wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć z likierem. Śmietankę ubić na sztywno mikserem i następnie wymieszać ręcznie lub na najniższych obrotach z mascarpone (lubi się zwarzyć, zwłaszcza gdy jest ciepło w kuchni). Dwie łyżki masy dodać do mieszanki likierowo-żelatynowej i wymieszać. Połączyć mieszankę z resztą kremu i wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

7. Składniki na poncz wymieszać. Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć i posmarować porcją kremu. Podobnie postąpić z resztą składników. Nasz tort jest z rodzaju „naked” więc nie obkładałyśmy go z zewnątrz kremem, aby było widać warstwy. Dużo łatwiej przygotowywać ciasto gdy mamy obręcz- może być specjalistyczna, lub od tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc. Jeżeli lubicie, możecie posmarować blaty również cienką warstwą dżemu, np. porzeczkowego.

8. Resztę piwa oraz jedną czwartą szklanki cukru umieścić w rondlu i postawić na niewielkim ogniu. Gotować przez około 15 minut. Powinien wyjść gęsty syrop. Trzeba uważać, żeby syrop się nie przypalił. Zdjąć z ognia i ostudzić przez około 5 minut. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Jeśli nie macie ochoty „bawić się z karmelem” rozpuśćcie po prostu tabliczkę czekolady ze 100 ml śmietanki 30%. Gdy polewa będzie miała konsystencję jogurtu polać ciasto i ozdobić wedle uznania- u nas owoce: czereśnie, jeżyny,  maliny, jagody i listki.

Notatka od Sióstr: Robiłyśmy to ciasto dwa razy (no …3….bo raz nie wyszło ;) bo dałyśmy mąkę do ciepłej mieszanki piwa i masła, bo się spieszyłyśmy ;). Raz zrobiłyśmy wersję z Baileysem a raz bez…. i obydwie wersje były pyszne…także jeśli nie chcecie alkoholu w masie to możecie go pominąć. Będzie równie pyszny :d

Print Friendly
,,
5 comments on “Ciasto Perła&Baileys/ Porter&Baileys cake
  1. Właśnie kończe robić ten tort i niestety mi nie wyrosło ;( popełniłam ten sam błąd dodając do ciepłej mieszanki piwowo-maślanej mąkę. Dorobie dwa blaty z czekoladowego biszkoptu może sie uda. Składniki trochę kosztują, ale licze że jutro wszystkim będzie smakowało. ;3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×