Torcik Kawa & Jeżyny/ Coffee &Blackberries cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kawowe

Składniki na biszkopt

4 świeże jajka

1/3 szklanki cukru kryształu

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

2 łyżki kawy mielonej

Składniki na mus kawowo- czekoladowy

500 ml śmietanki 30%

2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki żelatyny plus 60 ml gorącego mleka

2-3 łyżki cukru pudru

Składniki na poncz

125 ml przegotowanej wody

1 łyżeczka wódki lub whiskey

Składniki na polewę

100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

100 ml śmietanki kremówki

1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

Dodatkowo

jeżyny- około 300 g

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Piana musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami.

3. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko dwukrotnie. Wmieszać wraz z kawą delikatnie do piany z białek. umieścić w wyłożonej papierem formie o średnicy 20-21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wbity wychodzi suchy. Biszkopt ostudzić i podzielić na trzy lub 4 blaty (zależy od naszych upodobań i zręczności).

4. Czekoladę, 100 ml śmietanki i kawę umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej.

5. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje wlać gorące mleko i wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć z czekoladą.

6. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

7. Składniki ponczu wymieszać.

8. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem i posmarować porcją kremu. Podobnie postąpić z resztą składników. Zostawić porcję kremu na posmarowanie wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do stężenia.

9. Czekoladę, śmietankę i kawę umieścić w szklanej lub metalowej misie w kąpieli wodnej i podgrzewać do rozpuszczenia. Uważajcie, aby spód miski nie dotykał wody i nie przegrzejcie czekolady, bo się utworzą grudki. Zdjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Gdy polewa będzie miała konsystencję jogurtu polać tort i ozdobić jeżynami. U nas dodatkowo, dla kontrastu kolorystycznego dołożyłyśmy malinek.

kawowe6 kawowe2 kawowe5 kawowe4

POLECAMY PODOBNE PRZEPISY 

NIESMAOWICIE PYSZNY CZEKOLADOWO-KAWOWY TORCIK -TUTAJ

SERNIK CHAŁWOWO-KAWOWY- TUTAJ

SERNIK KAWOWY- TUTAJ

TORCIK KAWOWY IRISH CREAM- TUTAJ

WIOSENNY TORT KAWOWO- MALINOWY- TUTAJ

DACQUOISE ORZECHOWO- KAWOWE -TUTAJ

TORT ŚMIETANOWO-KAWOWY- WIŚNIOWY-TUTAJ

ROLADA BEZOWO-KAWOWA-TUTAJ

Print Friendly
,
4 comments on “Torcik Kawa & Jeżyny/ Coffee &Blackberries cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×