Lekkie lasagne z cukinii bez makaronu/ Light zuccinni lasagne no pasta

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś kolejny przepis zaproponowany przez naszą dietetyk Martę. Zagościł również dziś na naszym stole i musimy powiedzieć, że ci, którzy go jedli orzekli jednogłośnie, że pyszny. Jasne….tradycyjny jest boski, a my jesteśmy wielbicielami makaronów, klusek i pierogów, ale jest lato i posiłki powinny być lżejsze i bardziej warzywne. Przy tym cukinii teraz dostatek i cena jej jest niewysoka ;) Same plusy ;)

lasagne2

 

 

Znajdź nas na Facebooku i zobacz więcej pyszności- TUTAJ

 

Składniki 

3 średnie cukinie (1200g)

2 kulki mozzarelli light (250g)

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub z indyka

1 puszka pomidorów krojonych lub 2 pomidory (ok.400g)

duża cebula

3 ząbki czosnku (15g)

1 łyżka oleju (10g)

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

Składniki na sos beszamelowy 

2 łyżki mąki pszennej (20g)

1 łyżka masła (15g)

1 szklanka mleka 2% (200g)

Wykonanie

1.Cukinię pokroić na równe plastry (ok.0,5 cm). Plastry posolić, odstawić na 10 minut żeby puściły wodę. Po tym czasie osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym przyrumienić plastry cukinii (około 1-2 min z każdej strony).

2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek. Następnie dorzucić mieso, podsmażyć. Dodać pomidory, łyżeczkę cukru, zioła wg uznania, sól i pieprz. Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.

3. Przygotować sos beszamelowy: mleko wlać do garnka, dodać mąkę, zagotować, dodać masło, dobrze wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.

4.W naczyniu układać : cukinię, sos mięsny, cukinię, sos beszamelowy. Startą lub pokrojoną w plastry mozzarellę ułożyć na wierzchu. Lasagne przykryć folią i piec piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min, następnie odkryć folię i piec jeszcze 10 minut.

 

Wyliczenia dietetyczne dla 1/4 porcji całej lasagne

kalorie- 401

białko- 43.27 g

tłuszcz- 16.75 g

węglowodany- 22 g

Czyli całość cukiniowego lasagne ma 1604 kcal

 

Dla porównania całe klasyczne lasagne- PRZEPIS TUTAJ- ma 3865 kcal

 

białko- 219.5 g

tłuszcze- 180.5g

węglowodany- 307.7 g

Kontakt do naszej dietetyk- TUTAJ

Nie jesteś z Lublina, lub nie masz czasu?? Zamów u naszej dietetyk Marty dietę przez internet- TUTAJ

Aha….i trzymajcie za nas kciuki….my też się odchudzamy…. i cukinia była wczoraj naszym obiadem….jutro ważenie….zobaczymy ;)

Na podstawie przepisu – TUTAJ

lasagne

Cukinia:

- Jest niskokalorycznym warzywem bogatym w witaminy: A, C, PP, B1 i B2.
- Ponadto jest cennym źródłem soli mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

- cukinia jest warzywem zasadotwórczym, działa odkwaszająco na organizm i wspomaga przemianę materii.

Kto nie musi się odchudzać może zrobić lasagne dyniowe z przepisu Pascala- pyszne- KLIKNIJ TUTAJ     lub tradycyjne lasagne- KLIKNIJ TUTAJ

POLECAMY NASZE INNE PRZEPISY:

1. KURCZAK NADZIEWANY PIECZARKAMI I MIĘSEM MIELONYM- TUTAJ

2. PULPECIKI Z SOSEM TZATZIKI- TUTAJ

3. MEKSYK SPOTYKA WŁOCHY -TUTAJ

4. DIETETYCZNA CUKINIA FASZEROWANA- TUTAJ

5. ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z CHILLI- TUTAJ

6. CHILLI HOT DOG- TUTAJ

7. TACO FRIES- TUTAJ

8. PIZZA Z JARMUŻEM I MIĘSEM MIELONYM – TUTAJ

9. PULPECIKI Z WARZYWAMI- TUTAJ

10. HAMBURGERY JUICY LUCY- TUTAJ

11. GOŁĄBKI NASZEJ MAMY- TUTAJ

12. SYCĄCY JESIENNY GULASZ Z KLOPSIKAMI -TUTAJ

13. FASZEROWANA PAPRYKA – TUTAJ

14. ZUPA W STYLU MEKSYKAŃSKIM- TUTAJ

15. HAMBURGER Z WIEPRZOWINY – TUTAJ

16. PULPECIKI W SOSIE MARINARA -TUTAJ

Print Friendly
,
16 comments on “Lekkie lasagne z cukinii bez makaronu/ Light zuccinni lasagne no pasta
  1. Przepis wydaję się być genialnie prosty i obłędnie smaczny. Wszystko mam w domu. Dziś to wypróbuję. Chociaż nienawidzę gotować. Życzcie mi powodzenia.

    • O MATKO! to tym bardziej życzymy powodzenia….proszę trzymać cukinię posoloną zgodnie z przepisem a nawet troszkę dłużej żeby wytraciła więcej wody, żeby lasagne nie było później zbyt wodniste, chociaż nam ten wytworzony sosik bardzo smakował ;)

  2. Właśnie szukałem pomysłu na coś ciekawego z wykorzystaniem cukinii i znalazłem. Dziękuję za tę inspirację, ponieważ lasagne wygląda obłędnie i zapewne równie świetnie smakuje. :) Pozdrawiam.

  3. witaj
    pewnie pyszne to danie ale przepis na sos beszamelowy trochę dziwny
    mnie insczej uczono go robić chyba że tak jest bardziej dietetyczny

    • witamy, my również inaczej robimy sos beszamelowy, ale taki dostałyśmy przepis i tak zrobiłyśmy tym razem ;) wychodzi rzadszy niż tradycyjny ale to nie ma znaczenia w zapiekance.

    • oczywiście, przyznajemy rację ;) lasagne to rodzaj makaronu ale również nazwa potrawy, a to jest wariacja na temat te potrawy;)

  4. też bardzo lubię włoskie dania
    czasami tylko zostają za bardzo w biodrach :(
    dlaczego co dobre jest tuczące ?

    Robisz piękne zdjęcia.
    Bardzo zachęcająco wyglądają te Twoje lasagne :)
    Aż się chce jeść.

    Zapraszam na odchudzające dania – proste w wykonaniu
    :)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×