Ciasto Rafaello bez pieczenia

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ze względu na upały postanowiłyśmy zrobić ciasto, które nie wymaga pieczenia, a do tego jest szybkie w wykonaniu. Tak o to powstało Rafaello :)

Rafaello

Składniki

2 serki mascarpone (500 g)
500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
3 tabliczki białej czekolady (300 g)
herbatniki słodkie typu Petit Beurre, (ilość zależy od naczynia którego użyjemy, im większe tym więcej herbatników i  cieńsze warstwy kremu)

2 łyżeczki żelatyny (lub 2 opakowania śmietanfixu po 8g)

100 g wiórków kokosowych

Wykonanie

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( nie przypali się) z ok 50-100 ml śmietany kremówki. Po rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy z serkami mascarpone.

2. Pozostałą śmietanę ubijamy z żelatyna ( uprzednio rozpuszczona w gorącej wodzie i przestudzona) lub dodajemy śmietanfix, ubitą śmietanę łączymy z serkami i czekoladą.

3. Wiórki podprażamy na patelni przez chwilkę aż lekko zbrązowieją, wtedy mają więcej aromatu kokosowego.

4. Naczynie kwadratowe wykładamy na spodzie warstwą herbatników i nakładamy część masy, posypujemy wiórkami ( można masę wcześniej wymieszać z wiórkami wtedy następna warstwa herbatników lepiej przylega), kolejną warstwę stanowią herbatniki i ponownie masa. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na ok 3-4h a najlepiej na całą noc, żeby ciasto dobrze stężało.

POLECAMY NASZE INNE PRZEPISY Z KOKOSEM

RAFAELLO -SERNIKOWO-KOKOSOWE MARZENIE -TUTAJ

TORCIK KOKOS W CZEKOLADZIE- TUTAJ

TORCIK PINACOLADA -TUTAJ

KARMELOWE NALEŚNIKI Z PRAŻONYM KOKOSEM- TUTAJ

KOKOS SKĄPANY W GANACHE -TUTAJ

PIKANTNA ZUPA TAJSKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM- TUTAJ

AMERYKAŃSKIE KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE MAKARONIKI- TUTAJ

CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE- TUTAJ

MEGA CIASTO KOKOSOWO- CYTRYNOWE- TUTAJ

TORT MALINOWO-KOKOSOWO-POMARAŃCZOWY- TUTAJ

 

Zdjęcie Czytelniczki Bożenki :) 12278043_999190096791564_941697381_n

Print Friendly
,
19 comments on “Ciasto Rafaello bez pieczenia
  1. A jeśli zamienicie 2 serki mascarpone (500 g) na serki np homogenizowane to trzeba co najmniej 2 opakowania żelatyny żeby- „ta masa” się zsiadła..

  2. Podoba mi się bardzo ten przepis i z chęcią go wypróbuję w nadchodzący weekend :) tylko mam jedno pytanie… Jakich wymiarów powinna być blacha lub naczynie aby ciasto nie wyszło zbyt niskie? Pozdrawiam :)

  3. Zrobiłam wczoraj :)
    Wyszło pysznie. Tylko że tak naprawdę stężało dopiero po 6-7 godzinach w lodówce. Wcześniej masa się rozpływała przy krojeniu. Może dałam za mało żelatyny…?
    Jedyna mała zmiana to herbatniki pełnoziarniste zamiast zwykłych maślanych. Wydaje mi się, że z pełnoziarnistymi jest mniej słodko.
    Zastanawiałam się jeszcze nad nasączeniem herbatników odrobiną alkoholu.

    • Witam, cieszymy sie ze ciasto wyszło, moze ze względu na upały ciasto nie chcialo steżec? Z mojego doświadczenia wystarczyło 2 łyżeczki z lekką górką żelatyny aby 500 ml śmietany stężało :) Do ubijania śmietana musi byc mocno schłodzona. Myśle, że nasączenie herbatników alkoholem może spowodować zbytnie rozmiękczenie ciasta i trudności z porcjowaniem ale proszę wypróbować i napisać jak Pani się udało ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×