Torcik Pinacolada/ Pinacolada cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pinacolada

Co sądzicie o tortach ozdobionych żywymi kwiatami? Nam taka ozdoba bardzo, bardzo się podoba. Szczerze mówiąc to z krojeniem tego tortu wstrzymywałyśmy się do wieczora, bo tak nam było szkoda zrobionej przez Olę dekoracji. Tym razem estetyka wygrała z naszym łakomstwem ;) Polecamy taki sposób ozdabiania ciast, zwłaszcza, jeśli macie swój ogród i dowolność kwiatów,które można komponować na przeróżne sposoby. ENJOY! :)

Składniki na biszkopt

4 jajka

1/3 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Składniki na masę ananasową

1 puszka ananasa (567 g)

400 ml śmietanki 30%

40 g wiórek kokosowych uprażonych na suchej patelni

20 g żelatyny

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki dżemu cytrynowego, pomarańczowego lub brzoskwiniowego

Składniki na poncz

2 łyżki rumu

5 łyżek przegotowanej wody

1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Piana musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami.

3. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko dwukrotnie. Wmieszać delikatnie do piany z białek. umieścić w wyłożonej papierem formie o średnicy 20-21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wbity wychodzi suchy. Biszkopt ostudzić i podzielić na trzy blaty.

4. Odłożyć 3 plastry ananasa. Pozostały ananas wraz z sokiem (razem ok 465 g) zmiksować na piure.

5. Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wstawić na 10 sekund do mikrofali lub umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Uważać, żeby nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości żelujące. Żelatynę wymieszać energicznie z piure ananasowym.

6. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Do piure ananasowego dodawać po trochu ubitej śmietanki i mieszać do połączenia się składników. Spróbujcie masy, jeśli jest dla Was za mało słodka, dodajcie nieco cukru pudru. Wstawić masę do lodówki do lekkiego stężenia.

7. Pozostałe plastry ananasa pokroić na drobną kostkę.

8. Na paterze umieścić pierwszy blat. Nasączyć 1/3 ponczu i posmarować dwiema łyżkami dżemu , 1/3 musu ananasowego, połową prażonych wiórek i pokrojonym ananasem. Powtórzyć z pozostałymi składnikami. Gotowy torcik wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Ozdobić wedle uznania. U nas kwiaty z naszego ogrodu.

pinacolada2 pinacolada3 pinacolada4

Print Friendly
,
6 comments on “Torcik Pinacolada/ Pinacolada cake
  1. Wspaniale wygląda. Żywe kwiaty to bardzo efektowna i elegancka dekoracja. Nie dziwię się, że szkoda było rozkrajać tort. A smak – cóż, pina colada to jeden z moich ulubionych, więc zapisuję sobie przepis :) Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×