Sałatka z jagodowym dressingiem i tartaletkami z kwiatem cukinii i kozim serem/ Salad with blueberry dressing & zuccini flower&goat cheese

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Od czasu do czasu mamy ochotę na coś bardziej wyrafinowanego niż nasze ukochane pierogi i domowy makaron. Okres wiosenno-letni jest świetną okazją, aby zmienić swoje menu na lżejszą wersję. Dzisiejsza propozycja to wynik tego, co powstało w naszej głowie na wskutek czytania ogromnej ilości książek kucharskich ;) Zróbcie dla Waszych gości…na pewno będą zaskoczeni tartaletkami z kwiatem cukinii :D

Nasza sałatka składa się z : mieszanki sałat, grejfruta, orzechów włoskich, koziego sera, chrupek z buraka i tartaletek z koziego sera i kwiatów cukinii oraz z dresingu balsamiczno- jagodowego. 

Być może przepis wydaje się być czasochłonny ale uwierzcie, że w czasie, gdy pieką się tartaletki zdążycie spokojnie przygotować wszystkie składniki na sałatkę i po upieczeniu babeczek będziecie mogli je swobodnie położyć na przygotowaną sałatę i podać zachwyconym gościom ;) 

 quiche5

Składniki na ciasto do tartaletek- Jeżeli nie macie czasu możecie kupić gotowe, lub przygotować je dzień wcześniej

140 g mąki pszennej

113 g schłodzonego masła, posiekanego

ok.4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

szczypta cukru

Składniki na nadzienie do tartaletek

12 maleńkich cukinii z kwiatami

100 g miękkiego sera koziego

10 g parmezanu

2 jajka

200 ml śmietanki 30%

sól, pieprz do smaku

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na sałatkę

100 g mieszanki sałat- botwinka, rukola, sałata botawska czerwona i zielona

1/2 grejfruta

3 posiekane orzechy włoskie

25 g buraka

sól (np. morska)

Składniki na dressing

10 g jagód lub borówek

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z grejfruta

1/4 łyżeczki płynnego miodu

sól

Dodatkowo

ok 50 g miękkiego koziego sera

 quiche1

quiche2

Wykonanie

1. Mąkę, sól, cukier i masło umieścić na stolnicy lub w misce i rozetrzeć palcami aby z mąki i tłuszczu powstały drobne grudki. Nie róbcie tego zbyt długo, żeby tłuszcz się nie rozpuścił. Następnie dodać wodę i zagnieść szybko ciasto. Umieścić ciasto na posypanej mąką powierzchni i kilka razy „rozciągnąć” je dłonią (rozsmarować) po blacie, aby grudki tłuszczu, które pozostały połączyły się z ciastem. Uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę lub całą noc.

2. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni i wyciąć 12 kół o wielkości 8-9 cm i umieścić w lekko natłuszczonych foremkach do babeczek lub w formie na muffinki.

3. Cukinie wraz z kwiatami umyć i oddzielić od siebie. Cukinie pokroić w cienkie talarki i podzielić między przygotowane tartaletki. Do każdej foremki nałożyć porcję serka koziego i parmezanu. Jajka wraz ze śmietanką, solą i pieprzem dobrze wymieszać i wlać porcję do każdej babeczki. Na wierzchu umieścić kwiat z cukinii, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia.

4. W tym czasie umyć i osuszyć sałaty. W naczyniu umieścić jagody, olej, ocet balsamiczny, sok z grejfruta, miód i sól i dobrze rozgnieść i wymieszać. Połówkę grejfruta obrać, oczyścić z białej błonki i pokroić w plastry.

5. Buraka pokroić za pomocą obieraczki do warzyw, tak aby powstały cienkie paski i usmażyć je na niewielkiej ilości oleju, tak, aby były chrupkie. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać odrobiną soli morskiej.

6. Na przygotowanym talerzu położyć osuszone sałaty, plasterki grejfruta, serek kozi i upieczone tartaletki. Polać dressingiem jagodowym i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

quiche3 quiche4 quiche6quiche

Smacznego!

inspiracje czerpałyśmy z: Mastering the art of  French Cooking, Retro Favourites, Good Food i tego co miałyśmy w naszych głowach ;)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×