Śniadanie w 5 minut- szybkie, pożywne i zdrowe!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Omlet z jarmużem, pomidorami i czarnuszką (dla 2 osób) podane ze szklanką soku.

Czarnuszka zwana złotem faraonów ma właściwości odżywcze i regeneracyjne. Stosowana, aby wzmocnić odporność, zapobiec bólom głowy, problemom skórnym, układu pokarmowego i oddechowego. Pomaga także zwalczyć pasożyty i odtruwa wątrobę. (źródło:miesięcznik Przepis na zdrowie)

Jarmuż- zawiera antyoksydanty -beta-karoten, kwas foliowy oraz 2 razy więcej luteiny niż szpinak. Ma więc działanie antynowotworowe. Według lekarzy lekkie podgrzanie jarmużu zmienia beta-karoten w łatwiej przyswajalną formę. (źródło: książka Żywność Twój cudowny lek)

 omlet1
Składniki
3 jajka
25 g umytego, pokrojonego jarmużu
40 g ugotowanego indyka, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka masła
1 łyżka jogurtu
8 umytych pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka otrąb owsianych
około 1/3 łyżeczki czarnuszki
pieprz, sól do smaku
Wykonanie
1. Wyjąć sok pomarańczowy z lodówki i wlać do szklanki.
2. Na patelnię włożyć masło i jarmuż i podsmażać przez minutę. W tym czasie wymieszać energicznie jajka z jogurtem, solą, pieprzem i otrębami.
3. Na patelnię włożyć pomidorki, indyka i wlać mieszankę jajeczną. Smażyć po 90 sekund z każdej strony. Posypać czarnuszką i podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub żytnim.
*przepis bierze udział w konkursie z okazji „Dnia Soku”
omlet2omlet
Print Friendly
2 comments on “Śniadanie w 5 minut- szybkie, pożywne i zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×