Miętówka- orzeźwiający tort miętowo-czekoladowy/ Refreshing mint&chocolate cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lubimy lody miętowe, czekoladki After Eight, miętówki, pastylki miętowe i drinki miętowe….nawet herbatę miętową…;) Nadszedł więc czas na tort miętowy- lekki, przepięknie pachnący- tak zgadliście- miętą i czekoladą;) Kto lubi takie smaki niechaj się skusi ;)

mietówka

 [przepis inspirowany czekoladkami After Eight]

miętówka5

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Składniki na mus miętowy

500 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

100 g białej czekolady

2 łyżeczki esencji miętowej- my kupiłyśmy w Leclercu na dziale dodatków do alkoholi

60 ml wrzącego mleka

Składniki na mus czekoladowy

500 ml śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

200 g gorzkiej czekolady

60 ml wrzącego mleka

Składniki na polewę

120 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30%

20 g masła

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Ostudzić i przekroić na połowę.

5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Następnie zalać gorącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać energicznie.

6. Śmietankę ubić i dwie łyżki wymieszać z mieszanką czekoladowo- żelatynową. Następnie połączyć z resztą śmietanki i esencją miętową i wstawić do lodówki na kilka minut aż zacznie lekko tężeć.

7. Gorzką czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Następnie zalać gorącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać energicznie. Śmietankę ubić i dwie łyżki wymieszać z mieszanką czekoladowo- żelatynową. Następnie połączyć z resztą śmietanki i wstawić do lodówki na kilka minut aż zacznie lekko tężeć.

8. Jeden z blatów położyć na paterze. Możemy nasączyć go 3-4 łyżkami przegotowanej wody, ale niekoniecznie. Wykładamy mus czekoladowy i mus miętowy, przykrywamy biszkoptem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najwygodniej jest zrobić to z użyciem obręczy, wtedy mamy pewność, że mus nie będzie nam spływał. Jeśli widzimy, że pierwszy mus jest delikatny i nie utrzyma kolejnej warstwy to przed nałożeniem następnych warstw włóżmy tort do lodówki na kilkanaście minut, do czadu gdy mus stężeje.

9. Śmietankę, pokruszoną czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Polewa powinna mieć konsystencję jogurtu naturalnego- wtedy będzie tworzyła na cieście piękny wzór. Ozdobić dowolnie- u nas czekoladki After Eight i mięta z ogródka ;)

miętówka2mietówka3miętówka4

Print Friendly
,
13 comments on “Miętówka- orzeźwiający tort miętowo-czekoladowy/ Refreshing mint&chocolate cake
    • Nie robiłyśmy takiego małego tortu, ale pewnie najwyżej z połowy proporcji oryginalnego przepisu (można spróbować upiec biszkopt z połowy proporcji a składniki musu podzielić na 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×