Pierogi z truskawkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pierogi z owocami to must have lata. Czekamy jeszcze na świeże jagody, ale póki co korzystamy z pysznych, słodkich truskawek z własnego ogródka. Przepis na zaparzane ciasto pochodzi od naszej babci (dodatek masła i proporcje od Kwestii Smaku). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, choć przyznajemy,że robienie (każdych) pierogów wymaga trochę wprawy i czasu ;-) (ciasto jest uniwersalne, nadaje się do każdego rodzaju pierogów)

 truskawki

Ciasto (na ok 50sztuk małych pierożków):

300g mąki pszennej (przesianej) +odrobina do podsypania

200ml gorącej wody

40g masła

szczypta soli

Wykonanie

1. W gorącej wodzie rozpuścić masło i dodawać stopniowo do mąki, mieszać do połączenia składników. Wyrabiać ok 5-7min na gładkie ciasto, podsypać mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto odstawić na 20min przykryte ściereczką.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować kolejno na cienki placek (ok 3-4mm). Wykrawać małą szklanką lub wycinarką do ciastek (może być z ozdobnym końcem). Nakładać pokrojone truskawki wymieszane z odrobiną cukru lub cukru waniliowego. Składać na pół i sklejać brzegi. Ulepione pierożki przykryć ściereczką, aby nie wysychały.

IMG_5579pierogipierogi2

3. W międzyczasie nastawić 2 litry wody do gotowania pierogów. Na wrzącą wodę wrzucać pierożki (ok 10sztuk jednorazowo), zamieszać, gotować ok 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z bitą śmietaną i/lub cukrem.

pierogi3

 

 

Print Friendly
,
2 comments on “Pierogi z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×