Lody jagodowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

lody jagodowesmallNasz letnie szaleństwo ukazało się w pierwszym numerze lubelskiego Magazynu Aromat, który mamy zaszczyt współtworzyć ;-)

Koniecznie przeczytajcie!

 

Składniki

300 ml mleka

3 żółtka (sparzyć wcześniej jajka)

100 g cukru

300 ml śmietanki 30%

300 g jagód

Wykonanie

1. Mleko wlać do rondla o grubym dnie i zagotować.

2. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie wlewać cienkim strumieniem gorące mleko i ciągle mieszać. Postawić masę na niewielkim ogniu i podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudzić.

3. Jagody zmiksować i zmieszać z masą jajeczną.

4. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą jagodowo­ jajeczną. Wlać do przygotowanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po około 2 godzinach wyjąć i dobrze wymieszać i wstawić znów do zamrażania.

 

Print Friendly
,,
4 comments on “Lody jagodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×