Paszteciki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

paszteciki

Ten przepis powstał jako pomysł na wykorzystanie bigosu, który w tradycyjnej formie troszkę już się nam przejadł.

Składniki :

 400 gram mąki
 2 żółtka, białko możemy wykorzystać do posmarowania pasztecików przed pieczeniem,
 2 dag drożdży
150 g masła
 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
mak lub sezam do posypania
odrobina cukru dla drożdży
Farsz:
My użyłyśmy bigosu.
   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mleko można delikatnie podgrzać ( wtedy ciasto szybciej rośnie). Drożdże rozpuszczamy w mleku, które nie może być za gorące,dodajemy szczyptę cukru i tak wymieszane drożdże  łączymy z mąką, żółtkami, solą i wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, po ok 1godz. ciasto powinno wyrosnąć, wyrabiamy przez chwilę i wałkujemy ciasto w prostokąt, następnie nakładamy farsz, zawijamy w rulonik lub składamy na pół i kroimy ukośnie, paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st C przez ok 25-30 min aż do zbrązowienia góry :)
Print Friendly
,
2 comments on “Paszteciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×