Sorbet truskawkowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Temperatury rosną, więc nie ma lepszego rozwiązania niż lody! Sezon truskawkowy w pełni w Polsce, a my zbieramy truskawki ze swoich upraw ;-) Ten smak jest wyjątkowy!

Nasz przepis na sorbet ukazał się w pierwszym numerze Magazynu AROMAT

lody sorbet1 small

Składniki

100 g cukru (można mniej, jeśli nie lubicie słodkiego)

250 g truskawek

300 ml wody

Wykonanie

1. Cukier i wodę umieścić w rondlu o grubym dnie i zagotować. Mieszać, aż cukier rozpuści się i powstanie gęstawy syrop (około 5 ­7minut).

2. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na gładką masę. Połączyć z wystudzonym syropem, przelać do pojemnika i wstawić do lodówki. Po około 2 godzinach wyjąć i wymieszać dobrze i włożyć znów do zamrażarki.

 

Print Friendly
,,
2 comments on “Sorbet truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×