Lekka cytrynowa pianka z jagodową nutą/ Light lemon mousse with hint of blueberry

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nie wiemy jak Wam, ale dla nas połączenie cytryny i jagody jest wyśmienite :d Ciasto jest spore i spektakularnie wygląda na talerzyku. Na pewno zachwycicie domowników i gości. Poza tym dzieci uwielbiają takie delikatne słodycze.

Szybko można je wykonać. Jeśli nie chcecie robić żelki jagodowej, posmarujcie biszkopt dowolnym dżemem. 

Składniki na ciasto nie są kosztowne jeśli pominiecie dość drogie jagody i zastąpicie je dowolnym dżemem.

 ciasto z galaretką2

Składniki na biszkopt

4 jajka

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki cukru kryształu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Składniki na żelkę jagodową

450 g jagód (my użyłyśmy mrożonych)

250 ml wody

1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny

Składniki na piankę cytrynową

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 250 ml wody

1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 400 ml wody

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone).

5. Jagody na żelkę wsypać do rondla, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować.  Żelatynę namoczyć przez kilka minut w kilku łyżkach wody i dodać do gorących jagód. Wymieszać dokładnie i odstawić do zgęstnienia.

6. Biszkopt przekroić na pół. Włożyć jedną część do formy w której piekł się biszkopt wyłożonej folią spożywczą, posmarować żelką jagodową lub dowolnym dżemem i przykryć drugim biszkoptem.

6. Mleko umieścić w misie i ubijać przez kilka minut mikserem na najwyższych obrotach aż stanie się puszystą pianką. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone dwie galaretki cytrynowe i dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na przygotowany biszkopt. Wstawić do lodówki aby zastygła.

7. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch pianki i ponownie wstawić do lodówki do zupełnego stężenia. Dowolnie ozdobić.

ciasto z galaretkąciasto z galaretką3ciasto z galaretką5ciasto z galaretką4

Print Friendly
27 comments on “Lekka cytrynowa pianka z jagodową nutą/ Light lemon mousse with hint of blueberry
  1. Witam,
    wczoraj podjęłam się zrobienia tego ciasta. Miałam problem, żelką jagodowa nie chciała tężeć, co mogłam zrobić źle? Ogólnie przez to że długo czekałam na tę żelkę to pianka( która jest boska) była sztywna i nie całe ciasto nie wyszło takie ładne. Próbe podejme raz jeszcze, bo w smaku jest przepyszne. Mama też pytanie, robiłyście taką piankę w jakiejś innej wersji? z inną galaretką, albo czekoladą?

    • być może było zbyt gorąco i dlatego żelka nie chciała zastygnąć. Proszę zrobić żelkę dużo wcześniej przed pianką i umieścić w lodówce lub (nasz wypróbowany sposób, szybki) w misce z dużą ilością zimnej wody i kostek lodu. Można dodać jedną łyżeczkę więcej żelatyny (w przypadku bardzo gorących dni). A inne wersje tej pianki robiłyśmy, oczywiście- z galaretką truskawkową, wiśniową i pomarańczową. Wszystkie są równie pyszne. O czekoladowej cały czas zapominamy, ale z pewnością byłaby pyszna, tylko musimy opracować do niej recepturę ;) Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia !!

  2. robiłam ciasto ponownie i ponownie miałam za dużo piany, więc przerobiłam na standardową blachę, ale wprowadziłam modyfikację, na wierzch zamiast cytrynowej galaretki zrobiłam czekoladową żelkę, wyszło mi to całkiem przez przypadek gdyż chciałam po prostu zrobić z czekolady polewę, ale, że zamiast na małej blaszce ciasto wyszło na dużej musiałam jakoś tą czekoladę rozmnożyć, nie mniej wyszło przepyszne :)

    • bardzo się cieszymy, że ciasto smakuje i że wychodzi. Nam nie wylewało się z tej blaszki…naprawdę ;) proszę podać przepis na galaretkę czekoladową jesli to nie tajemnica,,,chętnie spróbujemy ! pozdrawiamy :d

  3. właśnie zrobiłam to ciasto, wiem, że sezon na jagody w pełni ale z braku czasu wykorzystałam dżem jagodowy, pianka jest obłędna, tylko, że z pół litra mleka mi jej wyszło zdecydowanie za dużo, może też zbyt mocno schłodziłam, bo z braku czasu robiłam to w zamrażarce, nie mniej ciasto rewelacyjne!

  4. Ciasto pyszne, po przeczytaniu przepisu od razu przystąpiłam do działania :) Zmieniłam tylko sposób przygotowania żelki jagodowej, zrobiłam tradycyjną frużelinę. Pianka wyszła pyszna, chociaż uciekła mi troszkę pod ciasto.. jaka powinna być jej konsystencja w misie miksera? Bo moja pianka nie chciała stać się pianką, cały czas była konsystencji mleka, może coś źle zrobiłam? Dodam tylko, że po stężeniu pychotka, całe ciasto na 5+ ! :)

    • cieszymy się, że mimo wszystko ciasto wyszło,…oznacza to, że jest Pani niezłą kucharką :D mleko powinno być dobrze schłodzone, niesłodzone i ubijamy na najwyższych obrotach. Powinna wyjść pianka, przepis jest z nami od wielu lat, zawsze wychodził…chociaż musimy przyznać, że ciągle walczymy z galaretką ;) jest bardzo kapryśna ;) pozdrawiamy serdecznie- siostry Zalewskie

  5. To jest fenomenalne! Super wygląda, a smak…, zapewne nie do opisania. :) Ze swojej strony dziękuję za podsunięcie takiego pomysłu i jeszcze bardziej uwielbiam Twój blog. ;)

  6. wygląda cudnie:) zrobię na pewno poczekam tylko na sezon jagodowy… blachy o jakich wymiarach użyć (w pkt 4 zabrakło tych wymiarów)? pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×