Torcik bezowy z musem jagodowym/ Pawlowa with blueberry mousse

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Na początku powiemy, że mimo bezy ciacho to nie jest wcale za słodkie. Owoce przełamują słodycz bezy sprawiając, że jest to wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Naprawdę, nawet zdjęcia robiłyśmy z wielkim pośpiechem i werwą:D 

Pamiętacie nasze ciasta:

Pawlowa z truskawkami - TUTAJ

Torcik z musem jagodowym- TUTAJ

Zachwycone obydwoma postanowiłyśmy zrobić fuzję i voila ! Oto co wyszło z naszych zmagań ;)

pawlowa3

 

Składniki na bezę

5 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na mus jagodowy

200 g jagód (mogą być mrożone)

3 łyżeczki żelatyny

600 g śmietany 30%

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na żelkę jagodową

300 g jagód

3/4 szklanki cukru kryształu

125 ml wody

3 łyżeczki żelatyny lub agaru

 

Wykonanie

1. Białka ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i dobrze rozmieszać mikserem każdą porcję. Powstała piana musi być sztywna i błyszcząca.

2. Do ubitych białek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

3. Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem 3 koła o średnicy 24 cm. Położyć porysowaną stroną do dołu na płaskich blachach od piekarnika (my użyłyśmy 2, ale wygodniej będzie jeśli zrobicie to w 3 oddzielnych). Podzielić białka na 3 równe części i rozsmarować w obrębie kół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopnia na 15 minut i następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez 1.5 godziny. Wystudzić.

4. Jagody świeże zmiksować, natomiast mrożone włożyć do rondla i podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż się rozmrożą. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Jeśli używamy mrożonych jagód napęczniałą żelatynę rozpuścić w ciepłych jagodach i odstawić do wystudzenia. Natomiast w przypadku świeżych jagód żelatynę podgrzać lekko w kąpieli wodnej lub przez kilka sekund w mikrofali i wymieszać z rozdrobnionymi jagodami.

5. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  na sztywno.

6. Do jagód dodać łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać. Następnie dodawać kolejną łyżkę śmietanki i wymieszać. Połączyć masę jagodową z resztą śmietany i wstawić do lodówki.

7.Jagody na żelkę wsypać do rondla, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Jeśli używamy żelatyny namoczyć ją w kilku łyżkach wody i dodać do gorących jagód. Jeżeli używamy agaru należy dodać go do jagód i gotować od 10-20 minut w zależności od wskazań producenta. Odstawić do zgęstnienia.

8. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować połową żelki jagodowej i 1/3 musu jagodowego. Następnie ułożyć kolejny blat i posmarować żelką i musem. Kończymy ostatnim blatem bezowym , resztą musu i ozdabiamy wedle uznania.

jagodowa pawlowapawlowa2

Print Friendly
8 comments on “Torcik bezowy z musem jagodowym/ Pawlowa with blueberry mousse
  1. Mniam, Mniam. Takie mixy prze[isów to ja uwielbiam ;) Uważam, że tort bezowy z jagodami to najlepsza połączenie, swoją kwaskowatością idealnie balansują smak bezy. Dawno nie robiłem bezowego tortu, trzeba będzie w weekend pokombinować. Czy mogę piec 3 osobne blaty naraz czy lepiej po kolei? pozdrawiam

  2. Jej, Twoje teksty są naprawdę swietne :) Sam od paru lat cos pisze, jednak szczerze muszę przyznac, ze zestawiajac moje tresci z Twoimi, ja odpadam w przyslowiowych przedbiegach :) No naprawdę, chyle czola :) Polecam Cię kazdemu, kto prosi o polecenie czegoś dobrego do poczytania :) Pozdrawiam

  3. No, no, no :) Chylę wręcz czoła przed takim talentem. Jestes mistrzem w pisaniu, naprawdę odnajdujesz się w pisaniu jak przysłowiowa ryba w wodzie :) Masz talent, tego nie można Ci zaprzeczyc. Juz nadrabiam zaleglosci oraz wysylam ten wpis (jak kazde inne), paru znajomym, by również się z nim zapoznali :) Swietnie piszesz, naprawdę, nie spotkałem się z nikim takim wczesniej :) Pozdrawiam

  4. Powiedz mi prosze, czy są jakieś specjalne metody krojenai takich bezowych tortów? Zrobiłam kiedyś, ale gdy miałam go pokroić to okazało sie, ze jest to ka.tastrofa. Wszystko się bardzo kruszyło i wychodziły mi takie nieestetyczne paćki zamiast ładnych kawałków. A może jakiś specjalny nóż? Będę wdzieczna za wszelkie rady

    • Pani Moniko, torty bezowe mają to do siebie, że się kruszą gdy są świeże. Można próbować noża z ząbkami i piłować bez naciskania lub bardzo ostrego nożna. Można również wstawić bezę do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Trochę nasiąknie i lepiej ją kroić, ale traci swoją chrupkość i staje się bardziej gąbkowata. Innym wyjściem, jeśli chcemy mieć super estetycznie wygladające desery to zrobienie indywidualnych gniazdek bezowych zamiast duzego tortu. Pozdrawiamy serdecznie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×