Żeberka w miodzie/ Honey glazed pork ribs

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Żeberka to danie popisowe naszej babci. Jak to babcie ma ona swoje opracowane i sprawdzone przepisy. Z chęcią zawsze zjadamy to danie, ponieważ wiemy, że babcia przygotowuje je specjalnie dla nas z całą pieczołowitością :D

żeberka

Oto „sprawca” całego zamieszania- Babcia Danusia ;)

 Babcia-Danusia-small

 

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych

2 łyżki miodu gryczanego

2 łyżki musztardy sarepskiej

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżka mieszanki przyprawowej myśliwskiej lub staropolskiej

1 łyżeczka papryki słodkiej

szczypta pieprzu czarnego, najlepiej świeżo zmielonego

olej lub masło klarowane do smażenia

 

Wykonanie

1. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje ( jeśli duże żeberka- 1 żeberko na porcję, jeśli małe- 2 żeberka na porcję).

2. Miód, musztardę, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przyprawę myśliwską lub staropolską i pieprz wymieszać dokładnie i tą miksturą smarować żeberka. Ułożyć mięso ściśle w naczyniu, przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

3. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej lub masło klarowane i każde żeberko lekko obsmażyć ze dwóch stron na rumiano. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , podlać 100 ml wody, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1.5 godziny.

 

Koniecznie zobaczcie naszego cheeseburgera – TUTAJ

Print Friendly
,
4 comments on “Żeberka w miodzie/ Honey glazed pork ribs
  1. Zeberka w miodzie to jedno z dosc niewielu moich dan popisowych, ktorze przyrzadzam gdy tylko maja do mnie wpasc znajomi. Miod sprawia, ze mieso jest kruche i delikatne, wiec nie musze sie martwic, ze bedzie z nim cos nie tak. Fajnym wyjsciem jest rowniez dodanie odrobiny musztardy, co rowniez daje miesu bardzo ciekawy smak.

  2. Aaaale macie fajną babcię ;)
    Ja robiłem raz żeberka na grilla ale niestety pokusiło mnie „zło” i kupiłem taką gotową mieszankę do mięsa : / Pierwszy i ostatni raz taki błąd popełniłem ;) W niedzielę planuję grilla, chętnie wypróbuję babciny przepis, wyglądają „paluszki lizać”. pozdrawiam Was serdecznie!

    • Dzięki Marco! przekażemy Twoje słowa naszej Babci, ucieszy się, a może trochę zawstydzi:D ;-) Życzymy powodzenia i smacznego! Zapraszamy częściej, pozdrowienia od całej ekipy Cookingowej:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×