Bezglutenowy i bezlaktozowy tort Pawlowa/ Lactose &gluten free Pawlowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pawlowa 2

Hmmmm…..mniam mniam mniam…..ciap ciap ciap….chrup chrup…. pychota :D Nie napiszemy, że zdrowa czy dietetyczna, ale dla ludzików, którzy nie tolerują glutenu lub/i laktozy w sam raz ;)

 

Składniki na bezę

5 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

400 g puszka mleka kokosowego (możecie dać 2 puszki, jeśli lubicie z dużą ilością masy- my w lodówce miałyśmy tylko jedną -dlatego ograniczenie ;)

10 g cukru waniliowego

400 g truskawek

 

Wykonanie

1. Białka ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i dobrze rozmieszać mikserem każdą porcję. Powstała piana musi być sztywna i błyszcząca.

2. Do ubitych białek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

3. Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem 2 koła o średnicy 20 cm. Położyć porysowaną stroną do dołu na płaskiej blasze od piekarnika. Podzielić białka na dwie równe części i rozsmarować w obrębie kół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopnia na 15 minut i następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez 1.5 godziny. Wystudzić.

4. Puszkę otworzyć i zebrać do miski tylko gęstą część mleka (woda się nie ubije). Dodać cukier waniliowy i ubijać na wysokich obrotach przez około 2 minuty. Uważamy, żeby tak jak w przypadku zwykłej śmietanki kremówki nie wyszło masło, z powodu zbyt długiego ubijania. Wstawić do lodówki na około 15 minut do zgęstnienia.

5. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Blat bezowy ułożyć na paterze, przykryć połową masy kokosowej i truskawek. Nałożyć drugi blat i resztę masy i owoców. Można konsumować lub włożyć na trochę do lodówki ;)

 

 

Lactose &gluten free Pawlowa

Yummy yummy yummy in my little tummy….yes it was so delicious ! Light, coconut and fruity. It is gluten and lactose free.

Ingredients for meringue
5 egg whites
300 g sugar
1 teaspoon lemon juice
1 teaspoon potato or corn starch
Ingredients for filling
400 g can of coconut milk
1/2 teaspoon of vanilla extract (optional)
400 g fresh strawberries
1. Preheat the oven to 150C. Whisk the whites in stainless-steel or glass and completely dry bowl until light and fluffy. When forming soft peaks start adding 1 tablespoon of sugar at the time, whisking constantly till sugar dissolves. Meringue should be glossy and smooth.
2. On the parchment paper draw two circles- 20 cm (8 in) in diameter and place the paper on the large baking tray up side down (so the drowing will be on the bottom- we don’t want to eat a pencil).
3. Spoon half of the mixture into each of the circles. Bake the meringues for 15 minutes and then reduce the temperature to 120C andbake for 1 1/2 hour. Let it cool down.
4. Take the coconut milk out from the fridge and spoon only the thick part into the bowl ( the watery part won’t whip). Add vanilla extract if using and whisk on the medium speed for aprox. 2 minutes. Don’t beat too long or it will turn into butter. Refrigerate it for 15 minutes until harden a little.
5. Wash and hull strawberries and quarter them. Place one meringue base on the plate and cover with half of the coconut filling and strawberries. Top with second meringue and the rest of the filling and strawberries. Eat immediatelly or after being refrigerated for few hours.

 

KONIECZNIE ZOBACZCIE TEŻ

Torcik pomarańczowy- TUTAJ 

Tort z musem malinowym- TUTAJ

Torcik kawowy- TUTAJ

 

Print Friendly
,
7 comments on “Bezglutenowy i bezlaktozowy tort Pawlowa/ Lactose &gluten free Pawlowa
  1. Mniam mniam, ciap ciap, chrup chrup! Taaak, właśnie tak by to pewnie brzmiało, jakbym się dorwał do tego pysznego ciasta. Słodkie to ja uwielbiam – na szczęście za równo słodycze jak i owoce. A tutaj mamy i jedno i drugie. A że truskawki najlepszym owocem na świecie są… to bym wsunął takie ciacho raz, dwa… no może trzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×