Lekkie ciasto z bardzo jagodowym musem/ Light cake with very berry mousse

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 jagodowe 3

Wczoraj postanowiłam pobuszować w swojej zamrażarce i odnalazłam duże pokłady mrożonych jagód, a w lodówce prawie 2 litry śmietanki kremówki. Powstał pomysł na delikatne, owocowe ciasto, które robi się naprawdę szybko (przyrzekam- zaczęłam pracę o 22.30, a o 24 byłam już w łóżku ;) ). Ciasto bardzo, bardzo godne polecenia- znów przyrzekam, nawet z ręką na sercu. Rozeszło się błyskawicznie wśród rodziny i znajomych i zebrało entuzjastyczne recenzje. Na pewno ponownie zagości w naszym domu. 

 

Składniki na biszkopt

 

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

 

Składniki na mus jagodowy

200 g jagód (mogą być mrożone- rozmrożone)

3 łyżeczki żelatyny

1 biała czekolada

600 g śmietany 30%

1 śmietan fix

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na żelkę jagodową

300 g jagód (mogą być mrożone)

3/4 szklanki cukru kryształu

125 ml wody

3 łyżeczki żelatyny lub agaru

 

Składniki na poncz

125 ml wody

Sok z 1/4 cytryny

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone).

5. Jagody na żelkę wsypać do rondla, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Jeśli używamy żelatyny namoczyć ją w kilku łyżkach wody i dodać do gorących jagód. Jeżeli używamy agaru należy dodać go do jagód i gotować od 10-20 minut w zależności od wskazań producenta. Odstawić do zgęstnienia.

6. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.

7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad rondlem z gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady). Lekko ostudzić czekoladę.

8.Jagody do musu umieścić w rondlu wraz z 50 ml wody, zagotować i trzymać na ogniu przez 1 minutę. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać do gorących jagód i wymieszać do rozpuszczenia. Jagody ostudzić. Najlepiej wstawić do lodówki, żeby lekko zgęstniały.

9. Do zimnych jagód dodać łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać i dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę śmietanki i wymieszać. Masę jagodowo-czekoladową dodać partiami do reszty ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wstawić na 10-15 minut do lodówki aby masa lekko stężała.

10. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu i posmarować żelką jagodową. Następnie wyłożyć 2/3 musu jagodowego i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu i posmarować wierzch i boki ciasta pozostałym musem jagodowym. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić wedle uznania- u nas płatki migdałowe.

 

POLECAMY NASZE INNE CIASTA Z OWOCAMI I ŚMIETANĄ

Tort z musem malinowym i białą czekoladą – TUTAJ

Torcik pomarańczowy- ulubione ciasto mojej teściowej- TUTAJ

Tort z białą czekoladą i truskawkami – TUTAJ

Print Friendly
,
14 comments on “Lekkie ciasto z bardzo jagodowym musem/ Light cake with very berry mousse
  1. nie mam zaufania do blogów z niedopracowanymi przepisami, w tym przepisie w pozycji „składniki na mus jagodowy” pojawia się żelatyna 3 łyżeczki, a już w trakcie wykonania żelatyna ginie, przykro, ale czy ktoś czytał ten przepis?

  2. Cześć, ja mam pytanie techniczne: co to znaczy standardowa tortownica? jaka jest jej średnica?
    mam 3 różne wielkości i każda może być standardowa.
    pozdrawiam, k.

  3. ja niestety mam już tylko pół szklanki mrożonych jagód i też niestety muszę poczekać do lata, ciasto wygląda smakowicie (aż ślinka cieknie), przepis wrzuciłam do zakładki „ciekawe przepisy” i musi poczekać :(

  4. Oj ale pokusiłaś, aaach! :) Obiecałam sobie, że w tygodniu nie będę nic piekła no i się nie uda. Ja już tęsknie za takimi smakami lata, czy to jagód czy malin. Niestety wszystkie pomrożone owoce już przez zimę zostały zjedzone więc nie pozostaje nic innego jak lecieć po rower i do sklepu ;) Dam znać jak wyszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×