Wiosenny tort kawowo-malinowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciasto powstało na zamówienie naszej koleżanki Agi i uświetniło jej przyjęcie urodzinowe. Warstwy to kakaowy biszkopt, poncz kawowo- whisky, mus kawowy i „żelka” malinowa. Całość otulona cukrowymi cygaretkami i owocami. Podobno pyszne ;) 

 tort kawowy z malinową frużeliną

Składniki na jeden biszkopt ( do  ciasta potrzebujemy upiec 2 takie biszkopty)

5 jajek

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

 

Składniki na mus kawowy

150 g białej czekolady

4 łyżeczki kawy

1200 ml śmietanki 30%

6 łyżeczek żelatyny

6 łyżek cukru pudru

 

Składniki na żelkę malinową

250 g malin

125 ml wody

4 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

 

Składniki na poncz

2 łyżeczki kawy

3 łyżeczki cukru pudru

200 ml przegotowanej wody

25 ml whisky

 

Składniki na obłożenie

500 g masy cukrowej ( kolor biały i czerwony)

150 g cukru pudru

100 g masła

3-4 łyżki mleka

owoce- u nas truskawki, maliny, borówki

 

Wykonanie

1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać aby powstałam sztywna, błyszcząca masa.

2. Żółtka utrzeć na puch z proszkiem do pieczenia i octem. Wmieszać do ubitych białek na najniższych obrotach.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kakao przesiać dwukrotnie. Składniki sypkie wymieszać ostrożnie ręcznie lub na najniższych obrotach (robot planetarny) z pianą z białek. Wlać masę do standardowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 180 stopniach (do tzw. „suchego patyczka”). Tak samo postąpić z drugim biszkoptem.

4. Maliny, cukier i wodę umieścić w rondlu na niewielkim ogniu. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Owoce zagotować i zestawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać ostrożnie do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.

5. Śmietankę na nadzienie ubić. W połowie ubijania dodawać partiami cukier puder i rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, chłodnej wody kawę. Przestajemy ubijać, gdy składniki się połączą (aby nie wytrąciło się nam masło ;))Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje wstawić na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub podgrzać w kąpieli wodnej i wymieszać do rozpuszczenia ( uważajmy, żeby nie zagotować żelatyny bo osłabi to jej zdolności żelujące).

6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki i żelatyną, a następnie tą mieszankę dodać do reszty ubitej śmietany. Wstawić mus na około 10 minut do lodówki.

7. Składniki na poncz wymieszać. Każdy biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze i skropić ponczem. Posmarować 1/2 musu i przykryć kolejnym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i posmarować żelką malinową. Przykryć blatem biszkoptowym, nasączyć i posmarować resztą musu (możemy odłożyć 2-3 łyżki musu na posmarowanie wierzchu). Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć i posmarować odłożonym musem. Tort wstawić do lodówki na noc.

8. Z masy cukrowej uformować wałeczki, które będą 3-4 mm wyższe niż nasz tort. ( my mierzyłyśmy obwód tortu, żeby wiedzieć ile wałeczków potrzebujemy). Gotowe wałeczki zostawiamy na noc w przewiewnym i suchym miejscu, aby stwardniały.

9. Rano ubijamy miękkie masło na puch, dodając stopniowo cukier puder i mleko. Jeśli masa wyjdzie zbyt twarda dodać nieco więcej mleka. Smarujemy partiami boki tortu masą maślaną i ostrożnie przyklejamy cygaretki. Robimy to stopniowo, żeby masa się nie zastygła zanim obłożymy cały tort. Masa do obłożenia boków musi być maślana, ponieważ masa śmietanowa rozpuszcza cygaretki z masy cukrowej. Ozdabiamy wierzch owocami wedle uznania.

tort 2 small

Print Friendly
,
19 comments on “Wiosenny tort kawowo-malinowy
    • Tak oczywiście maliny mogą być mrożone. Proszę dodać tylko o polowe mniej wody i do rondla wrzucić maliny bez rozmrażania.

  1. Cudo!!! Wygląda przeapetycznie!
    Tylko co to jest własciwie ta masa cukrowa?
    Kupuje się gotową czy robi się samemu (jak?), no i co z barwnikiem? A maliny to chyba mogą być mrożone?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×