Żurek w chlebie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

żurek w chlebie 2

Chlebek z przepisu tutaj  (proporcje zmodyfikowane)

Składniki :

300 g mąki pszennej

200 g mąki razowej

200 -250 ml wody ( w zależności od grubości mąki jakiej użyjemy, im grubsza tym więcej wody chłonie)

1/2 łyżki płaskiej soli

1/2 łyżki płaskiej cukru

7 g suchych drożdży (1 opakowanie ) lub 15 g świeżych drożdży (ja zawsze używam suchych),

1 łyżka oleju

Wykonanie

1. Suche składniki (mąki, sól i cukier) wymieszać w misce w której będzie rosło ciasto.

2. Suche drożdże wsypać do ciepłej ( nie gorącej!!) wody z odrobiną cukru, wymieszać i dodać olej ( jeżeli wlejemy olej do mąki to zrobi nam się tzw. kluch z oleju).

3. Następnie połączyć wodę z mąkami, mieszając łyżka lub ręką ( ja używam łyżki ).

4. Tak powstałe ciasto zostawiamy na 2-3 godziny, (w zależności od temperatury wody jaką dodaliśmy i temperatury pomieszczenia, im zimniej tym dłużej ciasto rośnie).

5. Po tym czasie zagniatamy ciasto, wyrabiamy  ok 3 min składając do środka jak sakiewkę, odwracamy ciasto i ponownie składamy jak sakiewkę i formujemy bochenek.

6. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min, ja polecam umieścić już ciasto w piekarniku na papierze do pieczenia lub w foremce do pieczenia. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na ok 50 -100 stopni nie więcej! wtedy ciasto szybko i ładnie wyrasta.

7. Należy obserwować ciasto czy wyrosło, następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy do zbrązowienia skórki. (U mnie czas pieczenia wynosi ok 40 min, piekarnik z termoobiegiem).

 

Jak wyrabiać i składać chleb możecie obejrzeć na naszym kanale Youtube

 

Żurek z przepisu tutaj

Składniki na 4 – 6 porcji:

ok 250 ml gotowego zakwasu żytniego

2 litry bulionu jarzynowego

200 g boczku + biała kiełbasa (opcjonalnie w wersji szybkiej)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka tartego chrzanu

2 łyżeczki suszonego majeranku

pieprz

100 ml  śmietany kremówki 30%

3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

1. Do bulionu dodać boczek i białą kiełbasę (opcjonalnie) gotować na niewielkim ogniu ok 45 min.

2. Następnie do wywaru dodajemy 1/2 szklanki gotowego zakwasu, sprawdzając kwasowość żurku, zawsze można dodać więcej zakwasu w zależności od upodobań.

3. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku (można go zetrzeć na tartce dla większego aromatu), śmietanę, sól, pieprz.

4. Podajemy z ugotowanym jajkiem i łyżeczką tartego chrzanu.

 

 

 

 

Print Friendly
,,
2 comments on “Żurek w chlebie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×