Rolada z ajerkoniakiem i toffee

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

rolada 1

 

Inspirowałyśmy się przepisem z gazety Gotuj krok po kroku. Zmieniłyśmy kilka rzeczy (jak to my ;) ) i oto pyszna rolada. Jedna już zjedzona. W piekarniku siedzą już dwie kolejne…takie są dobre ;)

 

Składniki na biszkopt

4 jajka

100 g cukru

100 g mąki

3 łyżki kakao

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

3 łyżeczki żelatyny

500 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

100 ml ajerkoniaku

4 łyżki gotowej masy kajmakowej

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać partiami cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna dodać po jednym żółtku.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i połączyć delikatnie z pianą z białek.

3. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować równomiernie i piec w 180 stopniach przez około 12 minut. Po upieczeniu biszkoptu zdjąć papier. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, położyć ciasto i zwinąć w roladę, odstawić do wystygnięcia.

4. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, lekko ostudzić.

5. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po ubiciu wymieszać z ajerkoniakiem. Cienkim strumieniem wlewać lekko ciepłą żelatynę do masy śmietanowej i ciągle mieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

6. Ostudzony biszkopt rozwinąć i posmarować masą kajmakową a następnie kremem śmietanowym. Ciasto ciasno zwinąć w rulon w papier do pieczenia ( my dodatkowo zawinęłyśmy w folię aluminiową ) i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej całą noc). Przed podaniem posypać kakao.

 

SPRÓBUJCIE RÓWNIEŻ :

Lekki przekładaniec z bananami i winogronami- TUTAJ

Szybka napoleonka- TUTAJ

Sernik kawowo-chałwowy- TUTAJ

Ciasto z galaretką -TUTAJ

Ciasto ananasowe na zimno- TUTAJ

Sernikowe babeczki malinowe- TUTAJ

Print Friendly
,,
6 comments on “Rolada z ajerkoniakiem i toffee
  1. Kurcze czasami się zastanawiam po co ja wchodzę, na blogi, o tematyce kulinarnej. Jestem na diecie, a widząc twój pomysł na deser mam ochotę rzucić tą całą dietę w wiecie co. Pewnie złamię pewne zasady i jakoś uda mi się w najbliższych dniach zrobić sobie właśnie takie coś.

  2. Ale mi narobiłyście ochoty na taką roladkę ;) Nie ma niestety piekarnika, więc trzeba będzie chyba z teściową zagadać, żeby upiekła albo chociaż piekarniczek udostępniła ;) Kupuję czasem takie gotowe rolady ale zapewne nie mogą się równać z tymi własnoręcznie zrobionymi :) PS. Nie to, że się czepiam, ale cukier pewnie wanilinowy ;)

    • pani Kasiu cieszymy się z tego faktu…Rolada była pyszna…musimy ostrzec jednak, że pewną trudność sprawiło nam jej zwinięcie ponieważ krem jest dosyć lekki, ale ujarzmiłyśmy roladę folią aluminiową i wstawiłyśmy na noc do lodówki i rano była pyszna, delikatna. Jeśli nie ma Pani wprawy w rolowaniu radzimy dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny, aby masę usztywnić nieco bardziej ;) pozdrawiamy i życzymy smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×