Lekki przekładaniec bananowo-winogronowy/ Airlight banana&grape cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 ciasto z galaretką small

Ciasto, które zrobiłyśmy powstało ponieważ zainspirowałyśmy się wyglądem i smakami ciasta, które zobaczyłyśmy na pinterest. Zmieniłyśmy jednak składniki, oprócz bananów, galaretki i winogron;)

 

Składniki

2 galaretki agrestowe

400 g bananów

500 ml śmietanki 30%

15 g żelatyny

100 g cukru pudru

sok z 1/4 cytryny

100 g biszkoptów

500 g winogron

 

Wykonanie

1. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Banany umyć i pokroić w plastry. Winogrona umyć i osuszyć.

3. Żelatynę zalać 60 ml wody, odstawić do napęcznienia i podgrzać w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali. Wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

4. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Dodać łyżkę ubitej śmietanki do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę śmietanki i znowu wymieszać. Jeśli żelatyna zacznie w tym momencie tężeć, podgrzejmy ją lekko. Powstałą mieszankę połączyć z resztą bitej śmietanki.

5. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć folią spożywczą (dno i boki) i na spód położyć warstwę biszkoptów. Następnie położyć połowę masy śmietanowej, warstwę bananów i znów masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć winogrona (starajmy się układać tak, aby zostało nieco miejsca, gdy będziemy kroić ciasto na kawałki, ponieważ winogrona dosyć ciężko się przekrawa). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

ZOBACZCIE RÓWNIEŻ:

Ciasto ananasowe na zimno- TUTAJ

Ciasto z galaretką -TUTAJ

Prosty deser z galaretką- TUTAJ

Sernik z galaretką- TUTAJ

Szybka napoleonka- TUTAJ

Sernik kawowo-chałwowy- TUTAJ

Sernikowe babeczki malinowe- TUTAJ

 

Print Friendly
,,,
8 comments on “Lekki przekładaniec bananowo-winogronowy/ Airlight banana&grape cake
  1. Witam ja uwielbiam wszelkie ciasta, w których skłądniekiem jest banan. Tu drogi autorze pokazałeś mi coś co po prostu trzeba wypróbować. W najbliższym czasie postaram się znaleźć czas i przygotowac sobie takie cudo.

  2. Ten Przekładaniec wygląda znakomicie. Zapisuję sobie ten przepis, by go wypróbować niebawem, ponieważ zapowiada się bardzo smacznie :) Pozdrawiam i uwielbiam Twój blog.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×