Szybka napoleonka/ Quick French pastry cake with custard filling

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

napoleonka 2

 

Często robimy tą napoleonkę, ponieważ oprócz oczywistych walorów smakowych jest niezwykle szybka do zrobienia. Tym razem nadziana pojedynczą warstwą nadzienia. Czasami w przypływie łakomstwa robimy podwójną porcję budyniu ;)

 

Składniki

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

700 ml mleka

3 żółtka

140 g cukru kryształu

1 cukier waniliowy

60 g mąki pszennej

1 budyń waniliowy

100 g masła

 

Wykonanie

1. Ciasto rozwinąć, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć dosyć gęsto widelcem. Można upiec ciasto bez nakłuwania, będzie dużo wyższe, ale będzie również mocno się kruszyło podczas jedzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 12-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodać 200 ml mleka, mąkę i budyń. Wszystko rozmieszać, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować i gorące stopniowo dodawać do masy jajecznej, ciągle mieszając trzepaczką. Po połączeniu masę przelać znów do rondla i podgrzewać na niewielkim ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia. Do gorącego kremu dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać do rozpuszczenia. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

3. Na ozdobny talerz lub deskę położyć pierwszy blat, rozsmarować wystudzony krem i przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny (niecierpliwi – tacy jak my- mogą kroić od razu ;) ) Można posypać cukrem pudrem i ozdobić kleksami z bitej śmietany.

 

*POLECAMY INNE DESERY Z KATEGORII „SZYBKIE I ŁATWE”

Ciasto z gruszkami- TUTAJ

Czekoladowa pokusa -TUTAJ

Bananowe brownie- TUTAJ

Wafle z kajmakiem- TUTAJ

Mini mazurki z czekoladą- TUTAJ

Ciasteczka z borówkami i serkiem -TUTAJ

Racuszki -TUTAJ

Print Friendly
,
3 comments on “Szybka napoleonka/ Quick French pastry cake with custard filling

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×