Niesamowicie pyszny czekoladowo-kawowy torcik/ Incredibly delicious chocolate&coffee cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

double chocolate cake small

 

Następny wypiek, o którym możemy powiedzieć tylko…PRZEPYSZNY!!. Zdecydowanie dla maniaków czekoladowych wypieków. Bardzo wydajny, ponieważ mimo, że nie jest przesłodzony, to jest bardzo esencjonalny. 

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

5  łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

500 ml śmietanki 30%

200 g gorzkiej czekolady

2-3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Składniki na poncz

 1 łyżka whisky

150 ml wody

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na polewę

1 łyżeczka żelatyny

120 g cukru kryształu

60 ml wody

35 g kakao

60 ml śmietanki 30%

małe pianki – my kupiłyśmy w Lidlu

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka dodawać po jednym do piany z białek i miksować na najniższych obrotach lub ręcznie.

3. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wmieszać delikatnie do piany z białek. Blaszkę o średnicy 17-18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy).

4. Śmietankę podgrzać (ale nie gotować) zalać nią pokruszoną czekoladę, cukier puder i kawę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem na sztywno. Uważamy, żeby nie przebić masy ponieważ zrobi się grudkowata.

5. Składniki na poncz wymieszać. Biszkopt przekroić w poprzek na 3 części.

6. Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić ponczem i posmarować 1/3 masy. Podobnie postąpić z kolejnym blatem. Pozostałą masą posmarować cały tort.

7. Żelatynę mieszamy z łyżką zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Cukier i wodę gotujemy przez minutę w rondlu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, a następnie śmietankę. Stawiamy rondel znów na ogniu i podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy i polewamy ciasto. Ozdabiamy ciasto piankami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

Zapraszamy na nasze inne desery o smaku kawy:

1. Torcik kawowy Irish Cream

2. Mini serniczki Irish Coffee

3.Czekoladowe pudełeczka o smaku Mokka

Print Friendly
,,,
3 comments on “Niesamowicie pyszny czekoladowo-kawowy torcik/ Incredibly delicious chocolate&coffee cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×