Drożdżowa babka łaciatka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 babka dwukolorowa drożdżowa small

Mama wynalazła ten przepis w gazecie Przepisy czytelników. Ponieważ jest wielkim fanem ciast drożdżowych postanowiła jak najszybciej go wypróbować. Musimy przyznać, że babka jest bardzo bardzo dobra… delikatna, przypomina ciasto na croissanty. Babka widoczna na zdjęciu jest autorstwa naszej mamy. 

 

Składniki

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mleka plus 4 łyżki mleka

3/4 szklanki cukru

100 g masła

50 g drożdży

3 łyżki kakao

szczypta soli

4 żółtka

1 jajko

 

Wykonanie

1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka (nie gorącego!) wraz z łyżką cukru i mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

2. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę połączyć z solą, cukrem, mlekiem, żółtkami, jajkiem i rozczynem. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż zacznie odchodzić od dłoni, przez cały czas wlewając cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. My nagrzewamy piekarnik przez 3-4 minuty, aby lekko się ocieplił, wyłączamy i wkładamy ciasto do wyrośnięcia.

3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao wymieszane z 4 łyżkami mleka.

4. Jasne ciasto rozwałkować na prostokąt, a ciemne ukształtować w wałeczek i ułożyć na jasnym. Zwinąć w rulon i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. (sprawdzamy, czy wbity w ciasto patyczek wychodzi suchy). Ostudzić. Wyjąć z formy. Można polać roztopioną czekoladą lub lukrem (przepis tutaj lub tutaj).

 

**Pamiętamy, żeby miejsce w którym ciasto ma wyrastać było ciepłe, ale nie gorące, ponieważ „uśmiercimy” drożdże. Uważajmy również na przeciągi.

** POLECAMY też inne przepisy na drożdżowe ciasta

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I BEZĄ – TUTAJ

CIASTO DROŻDŻOWE BEZTŁUSZCZOWE- TUTAJ

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI- TUTAJ

BABKA DROŻDŻOWA NASZEJ MAMY- TUTAJ

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×