Wilgotne muffiny bezglutenowe i bezjajeczne/ Moist gluten-free & egg- free muffins

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

gluten free cupcakes small

 

 

Przepis dostałam od mojej uczennicy. Muszę powiedzieć, że czytając składniki, a później robiąc ciasto byłam lekko (no…może mocno) sceptyczna. Ale wierząc w zapewnienia Wiki, że muffiny należą do jej stałego repertuaru podjęłam wyzwanie i upiekłam ciasteczka. Wiecie co? Wyszły naprawdę dobre. Zupełnie inne od standardowych babeczek, bardzo bardzo wilgotne (nie mylić z zakalcem ;) )

 

Składniki

2 szklanki startej marchewki

1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub kukurydzianej wymieszanej pół na pół z ryżową)

3/4 szklanki cukru (można nieco mniej jeśli nie lubicie zbyt słodkich rzeczy)

1/2 szklanki oleju

1 szklanka musu jabłkowego

garść rodzynek lub orzechów

2 płaskie łyżeczki sody

Wykonanie

1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać i następnie dokładnie połączyć z marchewką, olejem i musem jabłkowym.

2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 20-25 minut. Wyjąć z metalowej formy i odstawić do wystudzenia.

 

 

Jeśli jeszcze nie wysłaliscie kartek wielkanocnych lub macie ochotę porobić coś artystycznego z Waszymi dziećmi zapraszamy na blog naszych ukochanych dzieciaków po inspiracje na własnoręcznie wykonane kartki. Blog i instrukcję krok po kroku znajdziesz TUTAJ

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×