Świąteczny pasztet ze śliwką/ Easter pate&prunes

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pasztet small

 

Pasztet autorstwa mamy, który jest hitem w naszym domu. Nasi chłopcy za nim przepadają, a i my nie pogardzimy małą kanapeczką ;)

 

Składniki:

1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)

500 g słoniny

600 g wątróbki drobiowej

200 g drobno pokrojonych suszonych  śliwek

1 marchew

1 pietruszka

plaster selera

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

2 duże cebule

3 jajka

1/2 szkl kaszy manny

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

sól, pieprz czarny do smaku

olej do podsmażenia

 

Wykonanie:

1. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni. 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć.

2. Ugotować mięso i warzywa do miękkości. Gdy mięso jest już ugotowane, wrzucić do wywaru słoninę pokrojoną na mniejsze (około 8 cm szerokości pasy) i gotować jeszcze 10 minut.

3. Ugotowane mięso, słoninę,  warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).

4. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2 szklanki kaszy manny, imbir, sól, pieprz do smaku i pokrojone śliwki. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.

5. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (my używamy keksówek lub gotowych aluminiowych foremek).

6. Piec ok 60-80 min w temperaturze 160 ( piekarnik z termoobiegiem)-170 stopni C.

 

 

 

Jeśli jeszcze nie wysłaliscie kartek wielkanocnych lub macie ochotę porobić coś artystycznego z Waszymi dziećmi zapraszamy na blog naszych ukochanych dzieciaków po inspiracje na własnoręcznie wykonane kartki. Blog i instrukcję krok po kroku znajdziesz TUTAJ

 

A jeśli macie ochotę na zrobienie jajecznych zwierzaków zapraszamy tutaj.

Print Friendly
,,
4 comments on “Świąteczny pasztet ze śliwką/ Easter pate&prunes
  1. Witam srdecznie, bardzo chcë zrobic pasztet wg Pani przepisu i proszę o odpowiedź na dwa moje pytania…
    Jaka ilość powstaje z podanych składników i czy lepiej jest zrobić pasztet kilka dni wcześniej czy lepszy jest zrobiony np. dzień przed podaniem. Pozdrawiam…

    • Witam, pasztetu wyjdzie ok 3 kg , pasztet mozna upiec 2-3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce. Bardzo dobrze takze pasztet mrozi sie , nie traci na smaku. Pozdrawiamy.

  2. Pasztet to jedno z wielu dań, które kojarzy mi się właśnie ze świętami wielkanocnymi. A dlaczego? Bo moja babcia co roku na święta robi pyszny pasztet z królika. Co prawda nie dodaje do niego nic, bo nie wszyscy lubią. Ale i tak jest pysznie, świątecznie. Smak pasztetu to zdecydowanie smak Wielkiejnocy :) A ze śliwką lub morelą robi babcia czasami pyszną pieczeń!

    • dziękujemy za komentarz…my również pamiętamy, gdy byłyśmy mniejsze jak nasza babcia przygotowywała swój tradycyjny pasztet a do tego korniszony i chrzan…zawsze było pysznie i bez dodatku E ;)pozdrawiamy serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×