Ingrid Bergman & Banana split

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ingridbergman

źródło zdjęcia: http://morestarsthanintheheavens.files.wordpress.com/2013/03/ingridbergman.jpg

Ingrid to jedna z najwspanialszych jak i najbardziej kontrowersyjnych gwiazd Hollywood. Szwedzka aktorka, która pomimo początkowej nieznajomości języka i zbyt wysokiego wzrostu, podobnie jak jej rodaczka, Greta Garbo, pozostanie jedną z najlepiej zapamiętanych aktorek wszech czasów.

Zachowało się wiele zdjęć Ingrid z młodości, ponieważ jej ojciec był zapalonym fotografem i z wielką chęcią fotografował swoją ukochaną córeczkę, miejąc nadzieję, że być może będzie ona kiedyś sławna. Jej rodzice zmarli, gdy Bergman była jeszcze dzieckiem i była ona od tej pory wychowywana przez wujowstwo. Nie pochwalali oni marzeń Ingrid o karierze aktorskiej. Wymogli na niej przyrzeczenie, że jeśli nie dostanie się za pierwszym razem do Królewskiej Szkoły Teatralnej to zajmie się czymś właściwszym dla kobiety. Na szczeście dla całej rzeszy kinomanów Ingrid zachwyciła członków komisji i została przyjęta.

Z czasem wyszła za mąż za szwedzkiego stomatologa, Pettera, którego jedną z głównych cech była sumienność. Objawiała się między innymi w rygorystycznych ćwiczeniach i dbaniu o dietę. Petter uważał, że Ingrid jako gwiazda powinna dbać o szczupłą sylwetkę poprzez niedojadanie. Kontrolował ją ściśle i głównym pożywieniem Bergman był ser wiejski. Ale Ingrid kochała jedzenie, miała szczególną słabość do słodyczy i w swojej przyczepie podjadała maślane ciasteczka. Podczas zwyczajowego ważenia, Petter był strasznie zdziwiony, że aktorka zamiast schudnąć, przytyła.

Jej otoczenie mówiło o niej, że promieniowała wewnętrznym pieknem i sprawiała, że w jej towarzystwie każdy czuł się piekny i fascynujący.

Była u szczytu sławy, pracując ze słynnymi reżyserami takimi jak Selznik czy Hitchcock, gdy spotkała na swojej drodze Rosselliniego. Dla niego porzuciła dotychczasowe życie i Hollywood, i wyjechała do Włoch. Wywołała tym ogromne poruszenie i niechęć Amerykanów. Dostawała nawet mnóstwo listów pełnych nienawiści i gróźb. Jej małżeństwo z Rosselinim nie przetrwało próby czasu, głównie z powodu różnic charakteru, oczekiwań i zdrady reżysera. Z tego związku pochodzi znana aktorka, Isabella Rosselini.

W swojej biografii Ingrid, która uwielbiała jeść, wspomina o swoim zachwycie amerykańskimi lodami z gorącą polewą czekoladową, lodami z gorącą polewą krówkową i bananami, deserem banana split z gorącą czekoladą oraz świeżymi rakami. 

 

banana-split

 

Składniki 

6 bananów

6 gałek lodów waniliowych

300 ml śmietanki 30 %

cukier waniliowy

wiśnie kandyzowane do przybrania

posiekane orzechy lub krokant orzechowy

 

Sos czekoladowy

300 g czekolady gorzkiej, startej

500 ml mleka

100 g cukru pudru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

Wykonanie

1. Rondel z czekoladą i z 400 ml mleka postawić na średnim ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę kukurydzianą i cukier. Wlać cienkim strumieniem do rondla, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.

2. Banany obrać i przekroić na połowę w poprzek i wzdłuż, ułożyć na talerzyku. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Polać banany sosem czekoladowym, nałożyć gałkę lodów i porcję bitej śmietanki, ozdobić wiśniami i orzechami. *

 

* u nas tym razem bez lodów. Uwielbiamy też, zwłaszcza jesienną porą, wersję z opiekanymi bananami, które na 5 minut wkładamy do piekarnika na opcję grilla, posypując uprzednio cukrem cynamonowym…pycha!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×