Ryba z warzywami/ Fish with vegetables

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

ryba po grecku small

Dzisiejsza propozycja jest dziełem naszej kochanej mamy. Tak zwana „ryba po grecku” to jedno z najbardziej popularnych dań w naszej rodzinie. Klasyka wykonana rękami mamy- to musi smakować :d

 

Składniki

1 kg filetów z ryby ( my używamy morszczuka, mirunę lub dorsza)

1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)

3 marchewki

1 duża pietruszka

1/2 średniej wielkości selera

2 cebule

2-3 łyżki oleju plus olej do smażenia ryby

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz, papryka ostra

mąka do obtoczenia ryby

 

Wykonanie

1. Rybę pokroić w 8-10 cm kawałki, delikatnie posolić i posypać pieprzem. Następnie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.

2. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach a cebulę pokroić w półplasterki.

3. Dwie- trzy łyżki oleju rozgrzać w rondlu, włożyć warzywa i dusić przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna można podlać odrobiną gorącej wody.

4. Gdy warzywa będą pół miękkie (al dente) dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem i dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły. Podgrzewać jeszcze kilka minut.

5. Rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć uduszonymi warzywami. Mama czasami delikatnie miesza rybę razem z warzywami. Podawać na gorąco lub zimno.

Print Friendly
,,
8 comments on “Ryba z warzywami/ Fish with vegetables
  1. Rybę po tzw. Grecku tez uwielbiam. Do duszenia warzyw dodaje jeszcze ziele ang. i listek laurowy. Na koniec można lekko zagęścić sos 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Oczywiście zagotować.

    • dziękujemy za rady. Dostaliśmy ostatnio informację zwrotną od znajomych, którzy zrobili rybę wg naszej mamy i tak im smakowała, że dojadali jeszcze na śniadanie ;)

  2. Tak zwana „ryba po grecku” o której w Grecji słyszeli chyba tylko Polacy bardzo przypadła mi do gustu. Przepadam za nią i na zimno i na ciepło. Lubię ją posypać świeżym koperkiem albo kolendrą. Pozdrawiam Waszą mamę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×