Szybkie filety z kurczaka z marchewką i pieczarkami/ Quick chicken fillets with carrot&mushrooms

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

kurczak z marchewką small

Przepis od naszej niezawodnej koleżanki Agi, zwanej Halką- Góralką. Filety są po prostu przepyszne- szybkie do zrobienia, z dodatkiem warzyw, pieczone. Byłyby prawie „bezgrzeszne” gdyby nie dodatek majonezu ;) Myślimy, że można je zastąpić odrobiną oliwy (najlepiej gdy mamy pojemnik ze spryskiwaczem). 

 

Składniki na 6 porcji

200 g pieczarek

1 duża lub 2 mniejsze marchewki

1 podwójny filet z kurczaka

1 mała cebula

3 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka masła

30 g sera żółtego

 

Wykonanie

1. Filety umyć, osuszyć i każdy z nich przekroić w poprzek tak, aby z każdego filetu otrzymać 3 porcje. Posypać solą i pieprzem.

2. Pieczarki posiekać w plastry a cebulę w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i pieczarki i udusić do miękkości (ok. 10 minut- jeśli pieczarki zaczną przywierać do dna podlać wodą).

3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze ułożyć filety. Na kurczaku położyć najpierw porcję pieczarek, a następnie porcję marchewki. Na każdym kawałku ułożyć około 1/2 łyżeczki majonezu. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut (sprawdzamy wykałaczką wbitą w filet- jeśli wypływa przezroczysty płyn kurczak jest gotowy). Pod koniec pieczenia posypać startym serem i zapiekać przez 1-2 minuty.

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×