Niesamowicie bakaliowe ciasto kora/ Dried fruit&Peach cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ciasto bakaliowe 2 small

To ciasto prześladowało nas przez jakiś czas. W końcu postanowiłyśmy je zrobić. Skorzystałyśmy z przepisu dostępnego na stronie Moje Wypieki. Wprowadziłyśmy kilka zmian do ciasta- dodałyśmy żurawinę, która wprowadza kwaskowatość. Po spróbowaniu masy wiedziałyśmy, że ją również musimy dopasować do naszych kubków smakowych. Pierwotna wersja była mdła i totalnie bez smaku, dlatego dodałyśmy likieru cytrynowego i tartych orzechów. Gdy robimy ciasta próbujemy wszystkiego na każdym etapie- jeśli np. masa nie smakuje nam w trakcie robienia to naszym zdaniem nie ma mowy, żeby dobrze smakowała w całościowym cieście ;)

Całość wyszła naprawdę dobra, a blaty na pewno wykorzystamy do innych połączeń, gdyż są powalające. 

Składniki na ciasto
8 białek
200 g drobnego cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
50 g rodzynek
50 g żurawiny
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę
syrop z dużej puszki brzoskwiń (około 820 g)
5 łyżek cukru
300 ml wody
2 opakowanie budyniu śmietankowego
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
150 g masła
150 g masła roślinnego
4 łyżki likieru cytrynowego lub soku z cytryny
50 g startych orzechów włoskich

Dodatkowo
50 ml wódki orzechowej (my użyłyśmy Soplica orzech laskowy) plus 100 ml przegotowanej wody
2 opakowanie delicji o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
brzoskwinie z puszki

Wykonanie
1. Orzechy, wiórki, rodzynki, żurawinę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.
2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, ciągle mieszając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać mikserem.
3. Do masy białkowej dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułą.
4.Dwie standardowe tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my używamy tortownicy i rondla o takich samych wymiarach). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek. Piec w 160 stopniach przez około 35 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzić.
5. Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do rondla wlać syrop z brzoskwiń (400 ml), 150 ml wody i cukier. Zagotować.
6. W kubku zmiksować 150 ml wody, budynie, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać do gorącego syropu brzoskwiniowego, gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
7. Mikserem utrzeć masło i masło roślinne na puch. Dodawać po łyżce budyń i cały czas ucierać.Pod koniec dodawać po troszku likier cytrynowy lub sok z cytryny i mielone przechy. Przestajemy mieszać, jak tylko składniki się połączą. Nie mieszamy zbyt długo, gdyż masy budyniowe mogą się rozwarstwić. Jeśli tak się stanie można masę uratować podgrzewając ją lekko i mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i następnie schłodzić lub można spróbować dodać po łyżce gorącej wody lub mleka, ciągle mieszając do momentu uzyskania kremowej masy.
8. Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić i włożyć do lodówki, aby lekko zgęstniały.
9. Jeden z blatów włożyć z powrotem do tortownicy lub ścisnąć obręczą do tortów (My używamy obręczy do tortów, którą umieszczamy nieco wyżej, gdyż ciasto jest dosyć wysokie. Można również środek tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folia aluminiową, tak aby wystawała przedłużając brzeg tortownicy ).
10 Masę podzielić na 3 części. Jedną z nich posmarować pierwszy blat. Delicje dobrze nasączyć w mieszance alkoholu i wody. Ułożyć je na kremie, lekko je wcisnąć.Przykryć delicje kolejną porcją kremu i nałożyć drugi blat ciasta. Posmarować cienką warstwą masy ( troszkę zostawiamy na posmarowanie boków). Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki i dobrze odsączone. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Po wyjęciu z formy posmarować boki pozostałą masą.

 

ciasto bakaliowe small

 

 

Jeżeli lubicie słodkie rzeczy – niekoniecznie do zjedzenia zajrzyjcie na funpage naszej koleżanki :)

Print Friendly
,,,
3 comments on “Niesamowicie bakaliowe ciasto kora/ Dried fruit&Peach cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×